Quantcast
Channel: Landet runt arkiv - Senioren
Viewing all 1270 articles
Browse latest View live

SPF-mästerskapen i bordtennis

$
0
0

Första helgen i maj spelades SPF-mästerskapen i bordtennis i Örebro. Ett 40-tal deltagare i 14 olika klasser gjorde sitt bästa och mer därtill. Många spelade både singel och dubbel. Endast tre damer deltog men gissa om det kunde spela bordtennis! Alla deltagare ville givetvis vinna och aktiviteten runt borden var intensiv. Imponerande att se damer och herrar från 65 år till 80+ röra sig så snabbt, säkert och koordinerat. Detta trots en del ”skavanker” i både armar och ben. Det som kändes extra fint var att om man förlorat var man snabbt framme och gratulerade segraren. Bordtennis ger kondition, styrka, balans och koordination men är också en mycket social sport. BTK Safir hade för tredje gången ordnat allt superbt – från inbjudan till sekretariat och fin service i hallen. Kaffet, de hembakade bullarna, smörgåsarna och korv gick snabbt åt. Det som också var så fint med Safirs arrangemang var att ungdomar från 10-årsåldern och upp till tonåren var domare i alla matcherna. De var så himla duktiga!

Birgitta Wallbom, folkhälsosamordnare,
SPF Seniorerna Örebrodistriktet

 

 

Resultat

SPF-mästerskapen i Bordtennis 4–5 maj 2019 i Örebro

Herrar 65

  1. Sven Inge Alvarsson – SPF Hult/Höreda
  2. Leif Cruuka – SPF Guldstaden Skellefteå

Herrar 65 B

  1. Roger Ofstad – SPF Liljan Fagersta
  2. Staffan Johansson – SPF Köpingshus Köping

Herrar 70

  1. Anita Andersson – BTK Rekord
  2. Åke Karlsson – SPF Tjörn

Herrar 70 B

  1. Torgny Lanneborn – SPF Enabygden Enköping
  2. Lena Linde – IF Ale

Herrar 75

  1. Åke Berg – SPF Botkyrka
  2. Torsten Lager – SPF Bodekull Karlshamn

Herrar 75 B

  1. Bengt Svensson – Mariedals IK
  2. O. Schnell – SPF Järfälla

Herrar 80

  1. Kenneth Lönnberg – SPF Vallda Släp
  2. Ingvar Johnsson – SPF Olofström Blekinge

Herrar 80 B

  1. Urban Liwing – SPF Maria Högalid
  2. Ulf Boström – SPF Enabygden Enköping

Herrar 85

  1. Bruno Fransson – SPF City Örebro
  2. Bengt Erik Bergström – Kungsbacka BTK

Herrar dubbel 65

  1. Staffan Johansson/Roger Ofstad – SPF Köpingshus Köping/SPF Liljan Fagersta
  2. Leif Cruuka/Åke Karlsson – SPF Guldstaden Skellefteå/SPF Tjörn

Herrar dubbel 70

  1. Arne Berglund/P. O. Schnell – SPF Järfälla
  2. Ingemar Lönnberg/Bengt Svensson – SPF Vallda Släp/Mariedals IK

Herrar dubbel 75

  1. Torsten Lager/Göran Ekström – SPF Bodekull Karlshamn/Näset Önnered
  2. Åke Berg/Rolf Näsberg – SPF Botkyrka/Salem

Herrar dubbel 75 B

  1. Stig-Arne Knutsson/Ragnhild Lundberg – SPF Flis-Solberga/SPF Järfälla
  2. Hans Kihlander/Hasse Malmberg – SPF Kamraterna Örebro/SPF Varberg

Herrar dubbel 80

  1. Ingvar Johnsson/Kenneth Lönnberg – SPF Olofström Blekinge/SPF Vallda Släp
  2. Esko Frykholm/Bruno Fransson – SPF City Örebro

Se fullständigt resultat på BTK Safirs hemsida:

https://idrottonline.se/BTKSafir-Bordtennis/Arrangemang/spf-masterskapen2019


SPF Seniorerna Finspång på studiebesök hos Platinum Cars Norrköping

$
0
0

Måndagen 13 maj begav sig drygt 50 medlemmar till Platinum Cars som är störst i Sverige på försäljning av sport- och lyxbilar och landets största importör.

Vi mottogs av en trio anställda, försäljningschefen Almin, verkstadschefen Mattias och recondchefen Mattias, och fick höra hur företaget, på 14 år sedan starten, nu ligger på ca 80 sålda bilar per månad.

Vi fick också höra hur man byggt upp, inte bara en lokal, utan också en affärsfilosofi där kunden verkligen står i fokus. Företaget hanterar nu inte enbart extrema sportbilar utan även ’vanliga’ bilar.

Efter att informerats och fått svar på våra frågor strosade vi runt bland ett drygt hundratal bilar i alla upptänkliga modeller och märken innan vi mycket nöjda vände tillbaka till Finspång.

 

Text & Bild: Lars Johansson

Den svenska STROKE vården förr – nu – framtiden

$
0
0

En nästan fullsatt teatersalong på Forum lyssnade till Överläkaren på Medicinkliniken i Köping Jan Saaf vid SPFs månadsmöte i maj.
Jan började med att visa en del gamla bilder på hur man behandlade en stroke långt tillbaka i tiden. Man borrade bland annat ett hål i hjärnan så att blodet kunde rinna ut vid en hjärnblödning efter ett olycksfall.

Man hade få diagnostiska kunskaper i hur man skulle behandla en stroke så sent som på 1960-70 talet. Många gånger fick patienten avvakta för att se utvecklingen, många avled. På 50-talet använde man sig många gånger av sk luftskalle, en mycket smärtsam undersökningsmetod.
Tekniken har gått snabbt framåt, Numera utreder man en stroke via klinisk undersökning, skiktröntgen, EKG-monitorering, lumbalpunktion, magnetkamera, ultraljudsundersökningar eller mer specifika undersökningar i vissa fall.

För att undvika stroke bör man behandla följande riskfaktorer: högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärtflimmer, halskärlsproblem, diabetes, rökning samt göra vissa livsstilsförändringar vid behov.
En strokebehandling sker ofta med lågdos-ASA (Asperin, inom 48 tim ), Trombolys (inom 3-6 tim) löser upp en propp, Trombektominbehandling, Antikoagulantia (flimmer), Skallbensoperation, Neuvokirurgi vid blödning, Operation av pulsåderbråck samt vård på strokeenheten och tidig mobilisering/rehabilitering.

Varje år insjuknar ca 30 000 personer. Könsfördelningen är jämn men män insjuknar i medeltal i yngre ålder än kvinnor. Medelålder för män är 74 år och kvinnor 78 år. Andelen döda inom 28 dagar har sjunkit stadigt sedan mitten av 90-talet trots ökat antalet insjuknande. Ca 12 000 personer per år drabbas av sk TIA, här försvinner symptomen inom 24 timmar. Att behandla hjärtflimmer är en del i att antalet stroke har minskat. Sista årtiondena har forskningen kommit långt fram.

Man betraktar stroke som ett ur-akut tillstånd, personen skall omedelbart till sjukhus! Tveka inte vid misstanke av stroke! Varje minut är viktig, hjärnan är mycket känslig.
Att vårdas på samma ställe ger bästa resultatet. Små sjukhus fungerar bäst. Köpings sjukhus ligger bra till enligt statistiken, ett av landets bästa sjukhus när det gäller strokebehandling.
Jan Saaf avslutade med orden: Känn er trygga i Köping, ni får en bra och fin behandling här!
Efter denna fina information och gott kaffe var det många nöjda SPF-medlemmar som vandrade hemåt.

Cristina Hahre

KGK-1 inom SPF Seniorerna Falun besökte Falu Viltvattenpark

$
0
0

Vad behövs det för förutsättningar för att åstadkomma en bana för forspaddling i kanot? Ja, först naturligtvis en ordentlig lutning och sedan strömmande vatten som rinner nerför sluttningen. Så trodde jag. Därför blev jag förvånad när jag för ett antal år sedan läste i Falu-Kuriren om planer på att anlägga en kanotslalombana i Främby. ”Där är väl marken nästan helt horisontell” sa jag till mig själv. ”Och något vatten finns det väl inte heller”.

Så fel jag hade! Den 14 maj besökte KGK-1  inom SPF Seniorerna Falun Falu Viltvattenpark i Främby och kunde med egna ögon se hur det fungerade – för nu finns banan där. (Klicka här för att läsa om vad KGK är).

Vi blev mottagna av Bo-Marcus Lidström som är initiativtagaren. I det ”civila” är han läkare på Falu lasarett. Men även entusiastisk forspaddlare – och tydligen även en driftig entreprenör eftersom han har kunnat driva projektet ända hit till förverkligande.

Falu Kanotklubb (där Bo-Marcus är ordförande) har redan en naturlig bana ute i Hosjöholmen. Men dit är det besvärligt att ta sig för barn och ungdomar, det han ville åstadkomma var en centralt belägen anläggning dit man kan cykla eller åka buss. Scania hade tidigare option på det nu aktuella markområdet men sedan Scania 2010 lämnade Falun blev det disponibelt för annan verksamhet.

15 miljoner kronor har anläggningen kostat. Det kan tyckas vara mycket pengar men motsvarande anläggningar utomlands har kostat över 100 miljoner kronor. Falu kommun var villig att gå i borgen för ett banklån på 5 miljoner kronor – men banken sa nej (trodde man inte på kommunens kreditvärdighet?). I stället har man via s k crowdfunding (klicka här för att läsa om crowdfunding/gräsrotsfinansiering) fått in 6 miljoner kronor, resten kommer från privata finansiärer i Falun.

Banan är 150 meter lång och formad som ett ”U”. När man kommit till slutet tar man sin kanot och bär den över till startpunkten igen. Och banan är förberedd för ett transportband så att rullstolsbundna personer ska kunna klara sig själva. Vattnet pumpas över med en jättelik pump.

De 150 metrarna innebär att den är godkänd för såväl VM som för OS.

Ännu så länge ser omgivningarna lite ”primitiva” ut – men till hösten ska det vara uppiffat.

Den 4 augusti 2018 öppnade man och mellan 15 april och 15 november räknar man med att kunna ha öppet, sedan stängs banan över vintern.

För att få paddla ska man vara 14 år – om man inte är medlem i kanotklubben och där har lärt sig hur man gör, då kan man paddla från 9 års ålder. Den äldste som har provat banan var över 80 år – så SPF Seniorerna Faluns medlemmar är välkomna. Fast just idag var det ingen av oss som var sugen.

Inga kommunala pengar till anläggningen alltså. Men kommunen ger ett bidrag till Falu Kanotklubb för att 240 skolelever om året ska kunna komma och använda banan.

Klicka här för att komma till Falu Viltvattenparks webbplats.

Men hur var det med det där med lutningen då? Tre och en halv meters höjdskillnad är det på banan och det räcker för att åstadkomma tillräckliga fall.

Klicka här för fler bilder.

Bo Bävertoft

PS: Vid två tidigare tillfällen har jag på något sätt kommit i kontakt med kanotpaddling i strömmande vatten. Den ena gången var för ett antal år sedan när jag promenerade längs Faluån/Östanforsån mellan Magasinsbron och Kvarnbro. På sträckan Magasinsbron- Södra Mariegatan var det uppspänt linor över ån i vilka det hängde stänger. Jag såg inga kanoter där men förstod att det gällde att ”runda” de olika stängerna på rätt sätt. Men uppe vid Kvarnbron såg jag kajaker där paddlarna kämpade i det vatten som vilt forsade ut genom den halvt öppnade Kvarndammen.

Det andra tillfället var vid möten i Gagnef om projektet Farled Dalarna. Klicka här för att läsa.

Seniorerna i SPF Husby besökte Fjäderholmarna

$
0
0

Vilken dag vi fick, strålande sol som förgyllde vår resa till Fjäderholmarna. 

Det blev en full buss med Husby Spf seniorer, som startade tidig morgon den 16 maj. Första stoppet blev Dinners i Enköping, där vi fick goda smörgåsar och kaffe. Med på resan hade vi också lite huvudbry, med kluriga frågor och gåtor. 

Efter någon timme kom vi till Stockholm och Nybrokajen, där väntade ytterligare några Spf: are, som anslöt sig till oss.  Vi gick sedan ombord på båten som skulle ta oss till Stockholms närmaste Skärgårdsö Fjäderholmarna. Efter en halvtimme var vi framme. Där väntade en god lunch på Restaurang Rökeriet. Vi blev serverade Havets Wallenbergare med tillbehör och till dessert  hemmagjord chokladtryffel och kaffe. 

Efter lunchen fick vi ett par timmar att strosa runt på vackra promenadstråk och besöka hantverksbodarna. Museiverksamhet och utställningar fanns också att beskåda. Åter till Nybrokajen. Där väntade Gunnar med sin buss för hemfärd. Lite bussfika på hemvägen blev det också. Vi stannade vid  Ekolsunds rastplats, där vi dukade upp  med medhavt kaffe och bröd. På bussen hem delade vi ut lite priser till vinnarna av  frågesporten. 

Efter en härlig dag, återvände vi nöjda och lite trötta till Dalarna. Vår chaufför Gunnar körde oss som vanligt, lugnt och tryggt och fixade kaffet! Och Stort Tack till Boel, som arrangerade resan.

SPF Boren Borensbergs vårresa till Kindabygden

$
0
0

SPF Boren Borensbergs vårresa gick i år till Kindabygden i södra Östergötland.

Fyrtiotvå  SPF-are steg på den fina bussen, i arla morgonstund, med chaufför Christer som också hälsade alla välkomna på denna dagstripp till södra Östergötland, på gränsen till Småland.

Första stoppet blev Affären i Svalsjö, en fyrvägskorsning mitt ute i ingenting, mellan Kisa och Malexander.  Anna och Per Helldorf berättade om bakgrunden till att ta över den gamla affären, som stått tom i flera år. Båda gav en målande bild om hur man kan förälska sig i en plats som inte har någonting, men som med hårt arbete blir en utställning med konsthantverk och   Pers Mekaniska kabinett. Flera olika träslöjdsalster med Christoper Polhem och gubben Pettson som förebild. Dessa alster fascinerade alla besökarna med sina sinnrika lösningar, allt byggt i trä  av Per själv. Kaffe med bulle och Svalsjökringla serverades i kabinettet och i utställningslokalen. Att se dessa grejor som spelar och öppnar olika saker, tex kan man se en applådmaskin och andra roliga och kluriga  lösningar på kända problem, allt gjort i trä.

Vi fortsatte till ”Skon vid bron” i Kisa. Där tredje generationens skohandlare, Lars Sandström, informerade om det gamla garveriet som blev nuvarande skoaffären. Tillfälle att handla skor togs av flera besökare, det fanns lindrigt, sagt mycket att välja på.

Resan gick vidare till Hargs Gård, där en utsökt god lunch serverades av Ann-Sofi Johansson, som också informerade om gårdens historia, en tuff historia om att rädda det gamla från politikernas klåfingrighet. På Harg säjer man, att när ”Foten satte ner foten” (Ingvar Karlsson Statsministern), räddades gården.

Resans sista besöksmål var den gamla 1800-talsgården Torpet. Elisabeth Karlsson berättade om den gamla torparmiljön och dess innevånare. Torpet beskyddas av, förutom eldsjälen Elisabeth och hennes man, också av naturvårdsenheten för bevarande av dessa unika miljöer. Eftermiddagen avslutades med kaffe i den gamla ladan.

Vid 17-tiden var vi hemma efter denna intressanta resa i kulturbygden Kinda. Att det finns så mycket att se och lära inom en dagsresas avstånd!

Text och foto Göran Svensson

SPF Boren har haft vårens sista månadsmöte

$
0
0

20190517

 

SPF Boren Borensberg har haft vårens sista månadsmöte i Hällagården.

V-ordföranden kunde hälsa ett 70-tal medlemmar välkomna samt dagens föreläsare, Roger Altsäter VD för Göta Kanal.

Ordföranden hälsade även fd Tylöskogs medlemmar välkomna till vår förening. SPF Tylöskog har lagt ner sin verksamhet och ett flertal medlemmar har kommit till SPF Boren, särskild information till dessa kommer i höst.

Sedvanlig information från KPR och Resekommittèn, samt information om start av Boulen.

Roger Altsäter började sitt föredrag med att berätta om kanalens historia och kanalens betydelse som turistmål, ca 87% av svenskarna känner till Göta Kanal inte minst genom filmerna, unikt mycket.

Med tiden har kanalen blivit allt smalare och grundare, vilket skapat stora problem för de stora kanalbåtarna som Juno, Diana mfl.

Svenska Staten är ägare till kanalen, och efter viss vånda, togs beslutet att rusta upp kanalen, kostnaden beräknades till en halv miljard kronor. Den upprustningen pågår nu varje vinter. Som exempel kan nämnas, att när kanalen byggdes fanns inte propellrar på båtarna, nu har dessa grumlat upp bottnar och kanalbanken så att flera ställen rasat samman, samt dräneringar och skogsavverkning påverkad kanalens stabilitet. Ett jätteprojekt i vintermiljö, på sommaren ska kanalen fungera som den alltid gjort. Ett turistmål i jätteformat (19 mil) är även i politikers ögon värt att bevara, en eloge till dom.  För oss som bor i Borensberg  är kanalen en ädelsten i bästa valör, även om broöppningarna skapar långa bilköer.

Mötet avslutades på sedvanligt sätt med kaffe och lotteridragning.

V-ordf. Per Jansson tackade för allas engagemang under våren och önskade en bra sommar, så ses vi höst igen.

 

Text Göran Svensson Foto Ulf Levin

Vårkonsert med SPF Seniorerna Faluns kör

$
0
0

Nu när SPF Seniorerna Falun i år fyller 40 år var det den här vackra vårdagen särskilt trevligt att få höra och se vår egen kör framträda. Den har under åren glatt medlemmarna och andra mycket med sina framträdanden. De är en fyrstämmig blandad kör som även ibland uppträder utanför föreningens verksamhet. Koristerna tycker att det är mycket trevligt, kamratligt och lärorikt att få sjunga med Margareta Åberg som körledare.

Föreningens ordförande Anders Sätterberg hälsade välkommen. Nybrokyrkans kyrksal var fullsatt, medlemmarna med anhöriga var i vårstämning. Anders berättade att mötet skulle innehålla sång, musik och efteråt kaffe med möjlighet till diskussioner kring vårt jubileum.

Körens medlemmar, klädda i glada vårliga färger, tog plats på scenen framför Margareta. Lena Söderlund presenterade programmet som hade tema glädje, längtan, kärlek, och natur, så som man vill sjunga när det är vår.

Vi fick höra att att ”Vintern rasat ut ” och att ”Vårvindar friska leka och viska” och ”Hör hur västanvinden susar, se hur härligt vårsol ler”.

Därefter sjöng kören tre längtansfulla sånger inför den kommande sommaren.

Nu tog Mats Åberg plats vid flygeln och spelade ”Till våren” av Grieg och därefter ”Frühlingsrauschen” av Sinding.

Mats hade arrangerat två kärlekssånger, ” Kristallen den fina” och” Jag vet en dejlig rosa” som kören nu framförde.

Till sist sjöng kören två folkvisor, ”Gånglåt” och ”Kullerullvisan”, och nu bidrog Janne Hedin med sitt fiolspel.

Som avslutning sjöng kören och publiken tillsammans ”Det är våren, det är våren som har kommit igen..”

Det blev en festlig vårkonsert med föreningens egen kör med vänner.

Klicka här för fler bilder och ett litet smakprov på sången.

Text Gustaf Lagerby, foto Maria Bjerneby Häll


Myskväll vid jaktkojan

$
0
0

Tisdagen den 14 maj anordnade SPF-Fryksdalen en myskväll vid jaktkojan i Gettjärn, Sunne. Vädret visade sig från sin allra bästa sida denna kväll, soligt och varmt. Kvällen började med att deltagarna fick gå en naturstig som till största delen handlade om vår svenska skog. Efter detta var det dags för  Sunnekören att framträda och där deltagarna också fick vara med och sjunga allsång. Framträdandet var mycket uppskattat. Sedan var det dags för kvällskaffe och korv. Ett femtiotal SPF-are deltog.

Skribent och fotograf
Bo Gunnarsson

SPF Seniorerna Finspång vandrade Skönnarboleden

$
0
0

Vi var 17 Seniorer från SPF Seniorerna Finspång som vandrade delar av Skönnarboleden.

Trots att dagen startade med ösregn och åska så ljusnade det snabbt och vi fick en härlig promenad på knappt 7 km i varierad terräng.
Vår Guide, Gunilla Ström, berättade om järnhanteringen som startade redan på 1700-talet och pågick till slutet av 1800-talet. Förmiddagsfika intogs vid Skönnarbosjön och vandringen fortsatte kantad av illustrerade dikter. Innan vi gick till bilarna besökte vi några jättestora ekar, varav någon sägs härstamma från Gustav Vasas tid.
Efter vandringen besökte vi Tjällmo hembygdsgård för kaffe och räkmacka. En lyckad dag med frisk luft, motion och trevligt sällskap.

 

 

 

Text: Kerstin Forsman

Bild: Kerstin Forsman/Lars Johansson

SPF-mästerskapen i bordtennis 2019

$
0
0

SPF-mästerskapen i bordtennis avgjordes 4-5 maj i Eyrahallen, Örebro.

Det var SPF Örebros folkhälsosamordnare Birgitta Wallbom och SPF:s pingisansvarige Bruno Fransson och Hans Kihlander  som lyckats med att återigen få arrangemanget till Örebro.

BTK Safir var förtjänstfull samarbetspartner och arrangemanget fungerade perfekt.

Tävlingen hade samlat ca. 50 deltagare från hela landet och förutom pingisen hann man med en trivsam bankett på Restaurang Walvet.

Sportsligt sett hade många av veteranpingiseliten +65 infunnit sig på herrsidan medan det var tunnare på damsidan

 

65-klassen:

Singel: Vann Sven-Inge Alvarsson, Horeda/Hult finalen över Leif Cruuka, Skellefteå.

Dubbel: Vanns sensationellt av Staffan Johansson, Köpingshus/Roger Ofstad, Fagersta

över Leif Kruuka, Skellefteå/Åke Karlsson, Tjörn.

70-klassen:

Singel: Fick se en strålande spelande Anita Andersson, Helsingborg vinna finalen, i den ihopslagna klassen, över Åke Karlsson, Tjörn.

Dubbel: Vann Arne Berglund/P-O. Schnell, Järfälla finalen över Ingemar Lönnberg, Vallda/Släp//Bengt Svensson, Borås.

75-klassen:

Singel: Vanns av Åke Berg, Botkyrka i en hård finalmatch mot Karlshamns Torsten Lager.

Dubbel: Torsten Lager, Karlshamn/Göran Ekström, Önnered tog revansch på Åke Berg, Botkyrka/Rolf Näsberg, Salem efter förlusten SM-finalen.

80-klassen:

Singel: Hade Kenneth Lönnberg, Vallda Släp som segrare över tävlingens mest meriterade veteranspelare Europamästaren Ingvar Johnsson, Olofström.

Dubbel: Kenneth Lönnberg åter dubbel dubbelsegrare tillsammans med Ingvar Johnsson över

Bruno Fransson/Esko Frykholm, Örebro.

85-klassen:

Singel: Arrangörernas Bruno Fransson tog guldmedaljen efter finalseger mot Bengt Erik Bergström, Kungsbacka.

Till nästa års arrangemang sökes arrangör.

Fullständig resultatlista: btk safir/spf.mästerskapen 2019

 

Naturskådarna i SPF Seniorerna Dacke i Mjölby besökte Jan Pols fantastiska skulpturer

$
0
0

Föreningen har en grupp som heter Naturskådarna och vi gör cirka 20 halvdagsytflykter vår/höst men också en heldagsresa med buss på våren. Gruppen har ca 40 deltagare.

Onsdag 22/5 reste vi till Garpedansberget i Gamleby för att träffa Jan Pols fantastiska skulpturer i skogen. Trettio pigga seniorer gick den 300 meter långa, rätt besvärliga promenaden längs bergväggen och belönades med en fantastisk utsikt över Gamlebyviken när toppen nåddes.

Vi fortsatte till Västervik där vi fick en mycket uppskattad guidning både till fots och per buss. Programmet avslutades med kaffe i Österbymo.

SPF Dacke Seniorerna Dacke
Lena Hallberg
Naturvän och ledare för gruppen

 

SPF Seniorerna Kiladalen var den 23 maj på studiebesök till Hasse Bergentofts speedwaymuseum i Råby.

$
0
0

SPF Seniorerna Kiladalen var den 23 maj på studiebesök till Hasse Bergentofts speedwaymuseum i Råby. Vi blev kunnigt och med stort engagemang guidade runt i husen. Först en BP-mack med många föremål från äldre tider. Vid ett intilliggande hus i två plan fanns 20 st motorcyklar främst speedway maskiner. I taket hängde fullt med tävlingsvästar, På hyllor låg det maskiner och tillbehör. Aina och Runa serverade kaffe och gott hembakat bröd.

Bildtext: En modern speedwayhoj, motorn framtagen av Nils Hedlund, men de konservativa speedwayledarna accepterade inte nymodigheterna. Med på bilden är speedmuseets ägare Hans Bergentoft.

Text: Helena Nilsson, Bild: Håkan Nilsson.

SPF Boren Borensbergs årliga Gökotta

$
0
0

SPF Boren Borensbergs årliga gökotta samlade 13 deltagare redan kl 7 på morgonen. trots det lite kyliga vädret.

Efter en kort bilresa samlades vi vid en de sk Långsjöarna, där våra kluriga arrangörer stod redo med att skicka ut oss på en tipspromenad. Tage och Monas frågor går inte att hitta på internet. Här gällde det att via egna rebustankar komma på vilken fågel eller vilket djur det dolde sig bakom frågan. De sexton frågorna skapade huvudbry för alla, ingen klarade allt. Ett ex; ett pojkhuvud och en bikaka, blir ”Bi +son= Bison!

När det var dags för den obligatoriska äggmackan tittade  solen fram, och efter några historier och glad samvaro avslutades gökottan, ett stort  tack till er som arrangerar.

Text och foto Göran Svensson

Information om demens för SPF Seniorer i Bjurholm

$
0
0

Ordförande Monika Andersson kunde hälsa 90 medlemmar välkommen till vårens sista månadsträff med SPF Seniorerna Bjurholm. Ett särskilt välkommen till docent Ulf Isaksson. Han började som 19-åring sommarjobba på Umedalen och fick tjänst där. Efter nedläggning av Umedalen flyttade Ulf över till geriatriken.

Alzheimers står för hälften av alla demensfallen. Sjukdomen orsakas av organisk skada på hjärncellerna och angrepp av plack som gör att cellerna skrumpnar ihop, en långsam förtvining av hjärnan. Det finns olika varianter av Alzheimers, en speciell variant är ärftlig men i övrigt finns inte bevisat att sjukdomen är ärftlig. Insjuknandet sker vanligast efter 65 år. Vaskulär demenssjukdom är den näst vanligaste med sina 25 % av samtliga demenssjukdomar. Den orsakas av störningar i hjärnans syre- och blodtillförsel oftast p g a stroke eller skador i kärlen till och från hjärnan. Ofta kombinerat med diabetes och kärlsjukdomar. Trappstegsvis försämring p  g a ny blödning eller infarkt.

Ulf berättade också om olika symtom som kännetecknar demens. Då det finns 42 olika demenssjukdomar så symtomen är väldigt olika men med vissa kännetecken. Beteendesymtom i form av aggressivitet, oro, apati, hallucinationer, vanföreställningar och sömnstörningar innebär stort lidande för den sjuke och vårdaren. Ulf avslutade med goda råd till anhöriga.  Att han tjänstgjort och fortfarande arbetar inom demensvården är inte att ta miste på då han berättade med inlevelse och stor förvärvad kunskap och erfarenhet.

Under kaffepausen såldes lotter. Dragning med fina vinster gjordes också på inlämnade motionskort. Gunilla Persson informerade om tredagarsresa juli. Monika tackade föredragshållaren, husbandet,  köket och alla som merverkat och påminde om kommande musikcafé på Lillänget.

text

Aina Nygren

 

 


Mot Mosel och Pfalz för vin och sparris

$
0
0

Bilden: En härlig tur på Mosel. Från vänster Faluborna Ruth Trued, Moona Britt Setterström, Gunnar Trued, Stefan Rundgren och Curt Winberg.

Klicka här för fler bilder.

Så var vi från SPF Seniorerna Falun installerade på bussen mot Moseldalen och Pfalz, lämnade Tiskenparkeringen och kunde börja resan över Borlänge, Ludvika, Vara och Göteborg, där vi plockade upp fler resenärer, mot tyska Autobahn och till Cochem i Moseldalen. Vi hade inlett vår vin- och sparrisresa.

Vår egen reseplanerare Irene Börjesson fanns med i bussen, på sin sista resa som reseplanerare, men säkert inte sin sista resa. Och vid våra fötter stod ”godispåsar” skänkta av ICA Maxi. Chaufför på resan var Leif Andersson, från Fjärdingens resor i Vara, som tillsammans med sin fru Inger arrangerat resan. Och i Lidköping kom Inger på liksom vår vinexpert, historieberättare och tolk Sven-Olov Hasselplan.

Med jämnt fördelade raster, då fika trollades fram ur bussen, luncher utefter Autobahn, information om vin, roliga historier och kluriga frågesporter gick den långa resan bra, både bort och hem.

Väl framme i Cochem satt vi snart på en flodbåt på den slingrande Mosel och smakade på glas med Riesling, samtidigt som vi kunde se odlingarna längs de branta stränderna. Här växer vinstockarna på skifferjordar, stabila jordar vilket gör att branterna bara delvis behöver vara terrasserade. Men det är alltså brant, och här och var syntes smala kärror som kan spelas uppför branterna med vinarbetare i. Ett slitsamt liv, kan man tänka.

I Zell, målet för flodturen, väntade resans första vinprovning, hos Johannes Hallenbach, som tog över familjens vinodling 2011, och säger att det var det bästa han någonsin gjort.

Här fick vi smaka vin från kullarna bakom huset, lätt bubblande rosé, och Riesling, bland annat. Och för första gången langades det in kartonger med vin in i bussens många bagageutrymmen efter provningen.

Vinprovningarna fortsatte. Nästa dag satt vi tillsammans hos vinmakaren Hans-Otto Linden-Breit i den lilla staden Wintrich, och sippade på vin, lät det rulla runt i munnen, och kände på sötma och syra. Och också här lastades det in kartonger i bussen.

Om Moseldalen är vindlande, brant och lummig är Pfalz böljande, öppet och ljust. Och fyllt av vinodlingar. Här består berggrunden bland annat av kalksten, men druvan är också här övervägande Riesling.

I Pfalz bodde vi i Grosskarlbach och också här hann vi med vinprovningar – förstås! Här träffade vi en kvinnlig vinodlare, Carmen Krück, som lämnat en karriär inom mode, för att ta över familjeföretaget. Fler kartonger!

Och så den sjätte dagen och den sista vinprovningen, den här gången hos familjeföretaget Schenk-Sibert i Sausenheim. Här fick vi också äta rikligt av den goda vita sparrisen, som skördas just nu och är svällande och mör. Kartonger? Jodå!

Mer sparris fick vi dagen därpå hos sparrisodlaren Herbert Müller, där vi kunde följa skörden på fälten, se hur skickliga män stack in specialknivar i jordvallarna där sparrisen växte och kunde fånga upp sparrisen från toppen av vallarna. Den vita sparrisen måste ju skyddas från solen – som gör den grön – så sparrisen växer djupt i långa jordvallar som täcks mot solen.

Här fick vi också se sorteringen, tvättningen och skalningen av sparrisarna, som sköttes av kvinnor – och kunde också köpa med oss sparris hem.

Så sista dagen, innan den långa bussresan hem, en vandring bland vinfälten i Herxheim an Berg. En härlig tur mellan vinfälten och med möjlighet att stanna och köpa mat, eller ett eller flera glas vin, innan vi gick vidare. Det blev en härlig slinga på sådär sex kilometer, i ljuvligt väder. Vinvandringar ordnas vid flera tillfällen i sommar, med slut i oktober, och fortsätter sedan nästa vår.

Och snart nog stod vi återigen på Tiskenparkeringen och ur bussens djup langades den ena vinkartongen efter den andra. Så nu ska vi prova våra fynd hemmavid, låta dem rulla runt i munnen och smaka på sötma och syra.

Text och foto: Inger Söderlund

Våravslutning

$
0
0

SPF Seniorerna Köpingshus har haft sin våravslutning på Forum. Vår ordförande Veine Eliasson hälsade medlemmarna varmt välkomna. Som traditionen påbjuder är det vår fantastiska Kulturskola som står för underhållningen och Cristina Hahre står för Hjärngympan.

Alexander, Gabriella, Vanessa, Simon, Claudia och Maja spelade filmmusik på den vita flygeln samtidigt som det visades effektfulla bilder på filmduken. Dansgruppen ”Sorry no

name” ackompanjerad av Emilia framförde mycket skickligt ett antal danstycken med olika tempon.

Avslutningsvis dansade de till ett potpurri med ABBA-låtar som verkligen gick hem hos medlemmarna i salongen.

Mellan musikstyckena ställde Cristina ”hjärngympafrågorna”. Resultatet skall användas till att utse vilka som skall representera Köpingshus i SPF:s distriktsmästerskap. Efter fikasamvaron var det dags för lotteridragningen. Marianne och Evis prisbord såg ut som en ”handelsträdgård” och många lyckliga vinnare kunde nu gå hem och pryda trädgården och balkongen med vår- och försommarblomster.

Leif Hoffstedt

God och Nära vård för de mest sköra äldre

$
0
0

Referat från en work-shop i Borgholm 23 maj 2019

Som representant för SPF Seniorerna i Kalmar Regions pensionärsråd var jag inbjuden att delta i denna work-shop. Vår distriktsordförande Sven-Erik Karlsson deltog också från SPF Seniorerna.

Det var en fantastisk vårdag! Vägen kantades av blommande syrenbuskar och gullregn. På Strand Hotell i Borgholm mötte vi ca 200 deltagare, de flesta från Öland. Där fanns representanter för hemtjänst, hemsjukvård, hälsocentraler och socialtjänst från de båda Ölands-kommunerna. Dessutom medverkade Geriatriska kliniken i Kalmar och Linnéuniversitetet. Man har en projektgrupp som ska arbeta med att förbättra trygghet och omhändertagandet av de mest sköra äldre och utvärdera detta!

Under förmiddagen fick vi höra synpunkter från olika professioner och verksamheter.

Maj Rom som är projektchef vid SKL höll ett intressant anförande. Hon framhöll att ca 75% av all vård i hemmet utförs av anhöriga. Det är viktigt att se de anhörigas roll i vården och att söka möta även deras behov!

Många akuta sjukdomar har minskat avsevärt under de sista 20 åren, t.ex. akut hjärtinfarkt, som numera är ganska ovanlig och som oftast kan åtgärdas. Detta gäller även stroke. Orsaken till förbättringen är komplex men den minskade rökningen och bättre blodtrycksbehandling framhölls. Vi lever längre och har fått nya chanser till bra liv genom möjligheten till byte av slitna leder, starroperationer etc.

Den demografiska utvecklingen framåt beskrevs, vi kommer i Sverige att få många fler personer över 80 år, och antalet särskilda boenden kommer att behöva ökas med omkring 30%!

Anna Nergårds utredning om den Goda Nära vården, som utfördes för regeringens räkning landade i att primärvården måste ta på sig en större roll i vården av de sjuka äldre! Detta har Hälsocentralen i Borgholm med Åke Åkesson i spetsen tagit fasta på. Han har lyckats locka till sig flera läkarkollegor, så att man nu har full bemanning! Med denna bemanning kan man erbjuda fast läkarkontakt, möjlighet till hembesök och nu har man även lanserat Hemsjukhuset. Detta innebär att man kan ge även ganska avancerad sjukvård i hemmet. Läkaren har möjlighet att samarbeta med ett Geriatriskt Rådgivningsteam, som finns tillgängligt vid sjukhuset i Kalmar, och där många olika professioner ingår. Om det skulle behövas kan förstås den sjuke läggas in på sjukhuset, men man försöker korta ner sjukhusvistelsen så långt det är möjligt. Om man flyttar en sjuk, äldre person är det stor risk för konfusion, dvs oklarhet och oro.

Under eftermiddagen hade vi arbete i grupp kring ett konkret patient-fall och det blev livliga diskussioner.

Dagen landade i att vården måste bli bättre på att samverka över gränserna, att kommuner och landsting måste tillsammans använda sina gemensamma resurser på ett optimalt sätt, att man måste fokusera på den äldre personens behov av trygghet och gemenskap, och att inte glömma bort maken eller makan.

Dagen var inspirerande och givande. Borgholm lyftes fram som ett föredöme, ett exempel på hur framgångsrikt det kan bli med tillräckliga resurser!

Bockara 27 maj 2019

Runa Liedén Karlsson

Sekreterare i distriktsstyrelsen Kalmardistriktet

 

Tre Lågor Valbo firade 60-års jubileum

$
0
0

SPF Seniorerna Tre Lågor Valbo Firade 60-års jubileum på Valbo Hembygdsförenings område den 25 maj. Festen började med mingel i Vretasgården. Sedan förflyttades deltagarna in i Valabogården där Ordföranden Carl-Bertil Rydbäck hälsade alla välkomna till 60-årsjubiléet. Distriktsordföranden Han Ström talade om föreningslivet och bl.a. eldsjälarnas betydelse och tackade särskilt det arbete som Birgitta Andersson, May Hägglund och Carl-Bertil Rydbäck har gjort och fortfarande gör i föreningen och distriktet. Ordföranden för Valbo Hembygdsförening Arne Överlid berättade om gamla Valbo och bl.a. ”Valbopappen”, en sällsam sten som tittade fram i muren vid en av ingångarna till Valbo Kyrka. Den hade två underbara egenskaper; de kvinnor som smekte eller kysste den släta ytan kunde räkna med att få många barn samt en tämligen smärtfri förlossning. Carl-Bertil berättade lite historik från de gångna åren. Den 10:e april 1959 startade föreningen med namnet Sveriges Folkpensionärers Riksförbund; SFR. 1965 inköptes en fana med initialerna SFR, vilken skulle användas vid årsmöten och begravningar. Den nyinköpta fanan kostade 700:- och invigdes av Förbundsordföranden Viktor Törnberg den 6:e maj 1965. Den finns nu inlämnad till förvaring och omhändertagande av Arkiv Gävleborg, bildkopior visades vid träffen. Birgitta Andersson gjorde en tillbakablick på olika resor föreningen och distriktet erbjudit medlemmarna under åren, bl.a. den första bussresan i föreningen regi gick till Stockholm. Sedan fortsatte festen med dans till sång o musik av Österligan från Söderhamn.

 

LILLA PARIS-KÖRENS VÅRCAPRICE

$
0
0

I Lilla Paris (alltså Birger Sjöbergs Vänersborg) finns SPF-föreningen med just detta namn. Den firade 40-årsjubileum för två år sedan. En kör har också funnits inom föreningen nästan lika länge. Den fungerar som en studiecirkel inom SV Väst och övar två timmar på förmiddagen varje torsdag under terminerna. Just nu består den av 38 sångare, 28 kvinnor och 10 män. Vi sjunger en mycket blandad repertoar och har flera olika kompinstrument ,mestadels piano.  För det mesta uppträder vi vid några tillfällen per termin på föreningens tisdagsträffar eller hos närliggande föreningar, men just i år tyckte vi att vi hade ett så bra vårprogram att vi ville låta allmänheten få höra oss. Med viss bävan började vi så planera en VÅR (-) CAPRICE, och bokade tid och plats på VÄNERSBORGS MUSEUM till den 21 maj på kvällen. Rubriken CAPRICE tyckte vi passade bättre än konsert, eftersom vi har flera olika duktiga förmågor inom kören som kan uppträda solo eller i  grupper. Med andra ord blev det en mycket blandad underhållning  i ca en och en halv timma, eller som vi annonserade: ” ALLT I MUSIKVÄG KAN HÄNDA!”    Vi fick en fullsatt lokal och publikens reaktioner var över förväntan. Till och med så att vi så smått börjar fundera på en liknande JULUNDERHÅLLNING i december. —  KÖRSÅNG är ju bevisat mycket nyttigt för både kropp och själ – andning, koncentration, gemenskap och glädje. Roligt att det finns så många seniorkörer i vårt förbund. Vi citerar BO SETTERLIND : ” Att sjunga i kör, att bygga tillsammans en värld av sång för andra, att mitt i allvaret kunna leka med varandra i stämningar, klanger, en själarnas gemenskap, klädd i sköna toner, det är harmoni ”.

Ingemar Stenström – körledare

Viewing all 1270 articles
Browse latest View live