Quantcast
Channel: Landet runt arkiv - Senioren
Viewing all 1270 articles
Browse latest View live

Planering ombord!

$
0
0

Det har blivit en tradition i SPF Rosenbom att förlägga säsongens första styrelsemöte på en av Stena Lines fartyg. Då planeras kommande verksamhet och det går att arbeta utan störande inslag såsom oväntade besök och en massa måsten innan affärerna stänger.

Vi i Rosenbom rekommenderar andra föreningar att göra något linkande. Hela  verksamheten hanns med bland annat därför att vår ordförande Berndt Ohlin hade kommit på att dela styrelsen i två grupper. Den ena gruppen ägnade sig ingående åt höstens program och den andra åt våren 2020.

Det måste emellertid påpekas att varje ledamot betalade resan själv. Nu är ju biljetterna för en dagsresa till Polen ganska billiga varför det inte blev särskilt betungande för oss.

Efter genomförda program ser vi fram mot en ny planeringsresa nästa år.

För SPF Rosenbom
Arne Malmberg

 


Solsken och regn på vårens skogsvandringar hos SPF Seniorerna Falun

$
0
0

Vårens skogsvandringar lockade många motionssugna seniorer att komma ut i naturen. Första vandringen runt Kyrkbytjärn i Vika kunde vi läsa om här i april.

Nästa vandring gick runt Önsbacksdammen, äldsta dammen i det gamla vattensystemet vid Falu gruva. På dammens ena sida passerade vi de jordkulor som användes fram till början av 1900-talet av ensamstående gruvarbetare. Sedan vi gått över bron mitt på dammen följde vi östra sidan genom det stora koloniområdet med 140 odlingslotter. Därefter kunde vi stanna till och kolla vad våra ryggsäckar hade för innehåll.Backa våtmark, som invigdes 2014, var nästa utflyktsmål. Inga kor ännu utsläppta i hagarna men ett antal änder och några svanar kunde vi upptäcka i de uppfräschade vattensamlingarna. Dessutom hade vi den bruna kärrhöken, med den stora vingbredden (upp till 140 cm) med ljus undersida (hanen), ibland kretsande över våra huvuden. Backa våtmark är ett område på cirka 20 hektar som återskapats på initiativ av Kenneth Schröder.När vi skulle ut på den fjärde vandringen från Samuelsdals golfbana upp på Källviksberget var det någon som bestämt att grundvattennivån borde förbättras. En normalt lite jobbigare tur blev ännu jobbigare genom det kraftiga regnet som upphörde lagom vid återkomsten till Samuelsdal. Humöret var det dock inget fel på. Trots att vädret avskräckte många av våra egna vandrare, blev det ändå en ganska stor grupp, genom att vi lovat ett antal yngre sjukvårdspersonal, som läser svenska för invandrare här i Falun, att komma med för att få tillfälle att träna på att prata svenska.

Uppe på Källviksbergets topp kunde vi konstatera att den utlovade utsikten inte var 100-procentig denna dag. Det var här som Matti Pietikainen 1954 vann VM i backhoppning i 20 graders kyla inför omkring 50000 åskådare. Väl nere gick turen vidare genom det nya bostadsområdet Lilla Källviken med alla kvinnliga gatunamn.

Vårens sista vandring gick i Sanders gammelskog, naturreservatet strax utanför Falun, som invigdes 2014. Här tittade vi först på den, troligen ganska okända, cirka 400 år gamla källaren från Sanders bergsfrälsehemman (Ålbromyran), intill Kåres väg. Därefter tog vi oss in på den smala stigen som går genom det mossrika landskapet, där skogen stått orörd i 140 år. Vi hade inte turen att få se vare sig knärot (orkidé), rynkskinn (svamp) eller den tretåiga hackspetten, som ska finnas i området.

Antalet vandrare har under våren pendlat mellan 20 och 25. Vi hoppas att ännu flera dyker upp när vi drar igång i höst med start i Rottneby (29 augusti) och Stabergs klack (5 september).

Klicka här för fler bilder.

Text: Bengt Östberg, foto: flera

SPF Seniorerna Faluns golfmästerskap – en het tillställning

$
0
0

Bilden: Massor av golfande pensionärer värmer upp på range och övningsgreen vid Samuelsdals golfbana inför årets SPF-mästerskap. Foto: Sven Olsson

Fredagen den 7 juni avgjordes 2019 års SPF-mästerskap för Falun med 56 anmälda deltagare varav 53 kom till start. I damklassen startade 13 golfande ladies och i herrar A 19 gentlemen med handicap under 20,0 och i herrar B 21 st.Klassmästare efter handicapavdrag samt scratchmästare damer och herrar med bästa bruttoresultat korades. Dessutom fanns en individuell tävling där det gällde att landa bollen så nära hål 10 som möjligt på utslaget.Tävlingsledarna Sven Olsson och Hans Thors informerade om regler och lokala bestämmelser samt delade ut en PM med info om tävlingen och prick kl 09.00 blåstes fanfar i jakthorn för så kallad ”kanonstart” på olika hål. Med en sådan spelform kommer alla in samtidigt efter fullbordad rond och prisutdelning kan hållas så fort alla resultat matats in i golfens IT-system, den s.k. GIT:en.

Vädret var tryckande och kvavt med en beslöjad himmel, som under en dryg halvtimme vid 12-tiden lät ett lätt svalkande duggregn falla över svettiga golfare.

Vid ett dignande prisbord konstaterades att många bra resultat uppnåtts och att en dam och sju herrar gått på banans par eller under. Bäst av alla med nettoresultatet 59 slag var Hans Engström i herrar B.

Scratchmästare bland damerna blev Gunilla Svensson med brutto 76 slag och bland herrarna Mats Neubauer med fina 72 slag. Klassegrare blev i damklassen Gunilla Svensson, i herrar A Jan Owe Gunnarsson och i herrar B Hans Engström. Närmast hål-tävlingen vanns av Gunilla Svensson med 13,30 m och av Chester Bernsten med 2,96 m.

Elva av damerna och 27 av herrarna erhöll priser i forma av glastroféer, golfbollar, presentkort och andra föremål.

Sven Olsson
Tävlingsledare

SPF Seniorerna Kiladalen har varit på landskapsresa till Dalarna

$
0
0

Den 3-7 juni var 41 personer  på  resa till Dalarna. På uppvägen hann vi både med Dan Andersson muséet, Ludvika och Jussi Björlings muséet , Borlänge. Med  Rättvik som fast punkt har vi hunnit med mycket. Zorngården och Vasaloppsmuséet, Mora. Porfyr och Hagströmmuséet, Älvdalen. Kättboåsens fäbod. Munthes Hildasholm, Dalhalla och Dalahästtillverkning, Nusnäs. Carl Larssongården och Stabergs Barockträdgård. På hemvägen blev det en rundtur med buss vid Falu gruva, sedan ett stopp vid Karlfeldsgården, Avesta. Ett stort tack till Åkes Buss med chaufför Stefan och bussvärd Erika. Även ett stort tack till Haag o Carlsson, Bergshammar, där vi fick ha våra bilar stående. Text och bild: Britt Skog.

Bild: Stabergs Barockträdgård och Bergsmansgård.

 

SPF Seniorerna Finspång på slottsteater

$
0
0

Torsdag 13 juni for ett glatt gäng bland SPF Seniorerna Finspång iväg på teaterresa till Löfstad slott inklusive middag. Under den sköna sommarkvällen fick våra 32 deltagare uppleva en charmig föreställning av Molières ”Den Girige”.  Pjäsen var underhållande och lockade till många skratt. Kort sammanfattat ett ypperligt bra skådespel kring ett roligt och intressant ämne där man får erfara snålhetens våndor framför kärleken.

Till middag serverades en god tvårätters som avslutades med kaffe och kaka. Resan var mycket uppskattad av alla. Under applåder i bussen på väg hem sa alla att de haft en riktigt trevlig upplevelse och på så vis återvände vi till Finspång nöjda med dagens resa.

SPF Seniorerna Finspång vandrade i Risinge By

$
0
0

Historisk vandring i Risinge kyrkby 2019

Den 5 juni samlades 27 medlemmar i SPF Seniorerna Finspång för att delta i en historisk vandring i Risinge kyrkby. Solen sken och det var en riktigt fin och varm sommardag.

Alla, som har rest till Finspång från Norrköpingshållet, har väl någon gång funderat över varför kyrkan ligger 4 km från själva centrum. Nu skulle Fredrik Blomberg, hembygdföreningens ordförande, guida och berätta för oss, både om kyrkan och kyrkbyn.

Den gamla kyrkan , Sankta Maria kyrka, ligger ytterligare 3 km bort, och när den byggdes på 1100-talet, stod den i centrum för de gårdar, som fanns på landsbygden vid den tiden.
Den första kyrkan byggdes ut i olika etapper och i mitten på 1700-talet gjordes en stor tillbyggnad, eftersom befolkningen hade ökat på grund av gruv- och järnindustrins tillkomst.
Redan i slutet av 1700-talet började man planera för att bygga en ny kyrka. Det visade sig finnas olika synpunkter på var den nya kyrkan skulle placeras.

Den kände kyrkomålaren Pehr Hörberg ritade en altartavla, som sedermera placerades i den nya kyrkan.
Den nya kyrkan ritades av arkitekten Johan Adolf Hawerman och uppfördes av östgötabyggmästaren Abraham Nyström.
När Brukspatron Reder på Stjärnvik skänkte marken på Hults gärde till kyrkogården, fattade man beslut om kyrkans nuvarande placering år 1844.
En bidragande orsak till att kyrkplatsen flyttades närmare Finspång är troligen den stora del av församlingens befolkning, som var knuten till Finspångs bruk. 1845 påbörjades kyrkbygget, kyrkan invigdes åt 1849 och firar alltså 170-årsjubileum i år.

I byn runt nya kyrkan uppfördes nu flera byggnader. Väster om kyrkogården ligger den f d sockenstugan/skolan. Den är också ritad av byggmästare Abraham Nyström. Skolan är byggd i två våningar. Fasad liksom fönsterinfattningar är dekorerade med stiliga terracotta-ornament.
Byggnaden användes för lärarbostäder och har även inrymt post.
Söder om denna byggnad ligger kyrkskolan, som troligen togs i bruk 1917 och som användes ända fram till början av 1980-talet.
En fattigstuga byggdes i anslutning till den nya kyrkan. Huset har senare varit bostad för barnmorskan, samt inrymt telefonväxeln för Risinge.

Ett kyrkstall uppfördes till att inkvartera kyrkbesökarnas hästar i under gudstjänsten. Delar av kyrkstallet byggdes senare om till tvättstuga.

Eftersom stora vägen till Norrköping passerade precis bredvid kyrkan fanns det också ett kafé, där man kunde ta rast och njuta av de vackra omgivningarna.

Efter det att Fredrik, på ett trevligt och medryckande sätt hade berättat allt detta för oss, satte vi oss i gröngräset i skuggan bakom skolan och njöt av det medhavda kaffet. Det fanns mycket att begrunda och många roliga episoder att minnas.

Intressant är också att alla de här byggnaderna faktiskt ännu finns kvar, även om de numera har andra funktioner.

Klimatsmart tågresa till Italien och Gardasjön 25 april – 4 maj  

$
0
0

Nu har den första gruppen med tjugo nöjda SPF-pensionärer från Arboga och Kungsör återvänt från en tio dagars spännande och upplevelserik resa med tåg till Gardasjön. Tågresan från Arboga respektive Kungsör till Garda tog två dagar med en övernattning. Resan startade en krispig aprilmorgon från utgångsstationerna och gick första dagen via Köpenhamn till Hamburg där vi övernattade. Nästa dag fortsatte den spännande och intressanta resan via München över de dramatiska alperna i Österrike och Italien för att avslutas i Verona på kvällen. Sista sträckan reste vi med buss till Garda. De två dagarna på tågen var både avkopplande, intressanta och givande. De gav tillfälle till nya bekantskaper och en fördjupning av gamla. Inte minst intressant var det som hände utanför tågfönstret med ständig förändring av landskapet som vi gled igenom. Ibland i höga hastigheter upp till mer än 200 km/timme och ibland långsammare genom städer och pittoreska små byar. Vi stannade i Garda i sex dagar och hann med att uppleva utflykter på Gardasjön till andra små fina orter, en längre utflykt till Venedig, gå på fotboll, göra ett längre och djupare besök i Verona, göra långpromenader längs sjön, äta god mat och njuta av underbara italienska specialiteter och mycket annat. Vädret visade sig från sin bästa sida och vi var alla mycket nöjda med vår vistelse när det var dags att vända hemåt igen. Vi kunde då lägga till ytterligare två dagar av klimatsmart resande som var lika spännande och intressanta som nedresan. Efter tio dagar av många upplevelser och med avkopplande resor med tåg återvände vi till våra hemorter fullmatade med intryck och minnen. Och det måste sägas att tågresorna gav stort utrymme för gemenskap och samvaro och tillfällen till nya bekantskaper. Och det blev aldrig långtråkigt eller tröttsamt på tågen – det fanns ju alltid någonting att uppleva eller göra. Alla tjugo resenärerna var helt överens – detta måste vi göra om!

/Marie-Louise Backlund

Helstekt gris i Skurup

$
0
0

Det var sommarens hetaste dag, kvicksilvret kilade över 30-gradersstrecket, men inte stoppar det Skurups SPF-are när det bjuds till sommarfest i Slimminge bygdegård. 140 medlemmar infann sig för att njuta av helstekt gris med efterföljande jordgubbstårta. Allt ackompanjerades flitigt av Lennart Värme som stod för underhållningen. Fast en del bidrog vi själva. Det var absolut inget fel på den goda viljan när det vankades planerad eller improviserad allsång.

I vanlig ordning hölls festen efter midsommar. Den här gången var det dags den 26 juni.

Redan utanför ingången svepte lockande dofter ner från andra sidan husknuten. Grillarna hade gått varma länge och nu styckades de välstekta grisarna upp av tre raska karlar: Magnus, Tore och Håkan. Det var samma lag som stod för förtäringen förra året. Man ändrar inte på ett vinnande koncept!

I köket skötte Ingrid och Susanne potatis och tillbehör med Gunni som hjälpreda.

Vackert dukade bord fylldes snabbt och efter hälsningsfraser och lite förhållningsregler från ordförande Kjell Bengtsson ryckte skaran i ordnad marsch fram till långbordet för att fylla tallrikarna.

Maten blandades friskt med sång innan det var dags för paus med tipspromenad runt bygdegården. Festteamet, Eva-Kerstin och Lennart, hade funderat ut en rad frågor med lokal och historisk anknytning. Fem nöjda vinnare kunde vandra hem med varsin chokladask. Bäst i test var vår egen hälsoguru Inga Chrisén som bara missade en fråga och dessutom var bäst på att gissa antalet knappar i en glasburk.

Så blev det ännu mera allsång och på det kaffe och jordgubbstårta. Och slutligen ett melodi-quiz som regisserades av Lennart Värme. Visst kan man förvåna sig över hur många melodier som kan lagras i huvudet på en pensionär?

Så gick vi hem med ett sprillans nytt programhäfte fyllt med gamla och nya aktiviteter. 21 augusti börjar höstterminen med första månadsmötet i Folkets Park. Men då har redan flera av höstens aktiviteter dragit igång. SPF Skurup vilar inte på hanen.

På bilden syns Eva-Kerstin Lindberg, festansvarig som höll i arrangemanget.

Lena Persson


Årets hemliga resa

$
0
0

SPF/Seniorerna Avesta åkte ut på årets hemliga resa i soligt väder. Många vilda gissningar över resmål florerade och bussen Beda gjorde lite kringelikrokar vilket förvillade oss. Leksand var målet och endast två personer prickade rätt vilket belönades. M/S Gustaf Vasa väntade på oss vid kajen och alla äntrade salongen innan ångbåten stävade ut mot Siljan. Kaptenen berättade lite historia och vad vi såg efter stränderna. Så mycket vackert det finns att vila ögonen på i vårt vackra Dalarna! En god ångbåtsbiff med specialpotatis serverades så med mätta magar och glada leenden gick färden vidare till nästa stopp.

Det var Hildasholm där vi möttes på trappen av tre guider som berättade den spännande historien om familjen Munthe. En av våra guider hade också träffat sonen Malcolm i levande livet. Det var en mycket kreativ familj som gjorde egna figurer och attribut till teaterföreställningar. Huset uppfördes i början av 1900-talet vid Siljan och var sommarhus till familjen. Mestadels var det fru Hilda som bodde där med barnen. Många moderniteter vid den tiden finns i huset. Här finns mycket konst och konsthantverk att se och är välbevarat. Ett litet kyrkokapell inrymdes också i huset. På Hildas utekafé serverades det kaffe med god kaka som avnjöts i solskenet. Alla som ville gick sedan runt i den stora naturparken med ett 10-tal fantasifulla trädgårdsrum. I en liten shop fanns böcker för dem som vill läsa mer och en del trädgårdspresenter.

Dagens sista stopp var vid Leksandsbröd där vi kunde handla olika sorters bröd och andra delikatesser innan hemfärden

 

Säsongens första resa med SPF Seniorerna Köpingshus

$
0
0

Tunadalsparkeringen fylldes strax före klockan tio på torsdag en med en hel rad av bilar fyllda med förväntansfulla seniorer som skulle på bilutflykt i Bergslagen. Sammanlagt var det sextio personer som vinkades iväg av Cristina Hahre med några minuters mellanrum, där vi fått en karta med anvisningar vart färden skulle gå och där det dessutom fanns några kluriga frågor och en liten räkneövning som passagerarna fick fundera på när bilen kördes norrut.

Första stoppet blev Malingsbo camping och där togs vi emot av föreningens reseansvariga, Karl Beijbom och Kent Hahre som hade planerat ett par enkla manöverprov innan vi fick fortsätta, bland annat hur långt vi kunde åka mot ett hinder och sedan hur nära ett par stolpar bilen kunde köras utan att puffa till dem.  I vår bil klarades vi proven, men vi kunde varit lite djärvare.

När detta var avklarat fick vi ny karta som visade oss vägen till Wanbo Herrgård där en mycket god lunch serverades. Många av oss hade aldrig varit där och det hördes ”hit måste vi åka en flera gånger”. Herrgården låg nära sjön Barken och nästa stopp var Söderbärke kyrka. Dit åkte vi alla gamla vägen som gick alldeles nära stranden.

Väl framme vid kyrkan indelades vi i fyra grupper där vi under sakkunnig ledning fick information om hembygdsgården, en gård som stod på sin ursprungliga plats men där all inredning hade skänkts av sockenborna. Ett litet brandmuseum visades och där fanns även en mängd sågar mm. Skogsarbetet var tungt, och i skogen behövde även hästarna snöskor när de skulle ta sig fram.

Ett litet fint museum med konst av Paul Eriksson sköttes och förvaltades av hembygdsföreningen. Han hade utbildat sig men blev bygden trogen och allt han gjorde från målningar till enastående fina mindre och större skulpturer finns kvar. Inget såldes och hans föräldrar som var bönder hade insett att det var konstnärlig verksamhet han skulle få ägna sig åt.

Kyrkan som står på sluttningen ner mot vattnet är i sin nuvarande form från 1700-talet, men den första kyrkan fanns redan 1352. Kyrkan har haft samverkan med Malma kyrka, dit liken forslades för begravning.
Järnbruken som fanns runt Söderbärke var Malingsbo och Larsbo och bergsmännen och ägarna var släkten Tersmeden som hade lika stort inflytande som släkten Wallenberg har idag. Släkten Tersmeden äger en liten del av kyrkan där deras gravar finns idag och som är inhängnade med snidat järnstaket.

Efter dessa rundvandringar i vacker miljö med fin utsikt över sjön Barken åkte vi nöjda hem. Utflykten var extra rolig för att det var många nya ansikten som fanns med på utflykten och det visar att SPF Seniorerna Köpingshus har ett attraktivt program som lockar till stort deltagande. Det betyder mycket att det är möjligt för många att delta och denna gång var det extra många som hade gånghjälpmedel som kryckor, käppar och stavar med sig.

Nu ser vi fram emot nya äventyr och tackar för ett mycket uppskattat arrangemang.

Barbro Broman

SPF Seniorerna Kiladalen har varit till Hangö i Finland 19-22 augusti.

$
0
0

Vår förening gjorde en 4-dagarsresa till Finska Hangö 19-22 augusti. Bussen hämtade upp oss som vanligt vid garaget, för att åka till Stockholm och stiga ombord på fartyget Gabriella. Efter det att vi hittat våra hytter var det dags för mat i buffé  restaurangen. Många passade sedan på att besöka Club Bar när det bjöds på bra dansmusik och uppträdande av en trollkonstnär. Efter en natt sömn och frukost var vi i Helsingfors där vår guide Leena möte oss.

Vi åkte en liten tur i Helsingfors innan vi började åka mot Fiskars. På vägen berättade Leena en del om Finland och talade även om att vi passerade deras stora rallystjärna Markus Grönholms gård. Väl framme vid Fiskars började vi med att äta lunch i. De som ville kunde gå och besöka butikerna som finns o området. Åter i bussen för att åka söderut mot Hangö, för att på vägen stanna till vid Lappvik och Hangö Frontmuseet.

Vid vinterkrigets slut i mars 1940 tvingades Finland arrendera ut Hangö udd till Sovjetunionen. I juni 1941 förvandlas området till en strids front. I försvaret deltog vid sidan av finländarna många utländska frivilliga, huvudsakligen från Sverige. Längs med ”Krigsstigen” vandrade vi i soldaternas fotspår i autentisk miljö.

Då var det dags att åka till Hangö och inkvartera oss på vårt Hotell Regatta. Vi började kvällen med att Leena hämtade oss vid hotellet för att gå till Hangö Stadshus där Leena bjöd på en pianokonsert. Kvällen avslutades på Restaurang Origa i hamnen med middag.

Sovmorgon nästa dag för den som ville eller gå en promenad i den vackra omgivningen. Conny körde fram bussen i tid för att lasta våra väskor i bussen. För klockan 11 kom Leena för att göra en bussguidning i Hangö. Vi fick besöka Västra hamnen och se den pågående utbyggnaden för att kunna ta i mot mera gods, där låg även smörmagasinet.

Hangö har genom tiderna utgjort en viktig hamnplats för sjöfararna. Under åren 1880-1930 emigrerande var tionde finländare sammanlagt 400 000 personer ihop om ett bättre liv.

Vi fick se alla de fina villorna som finns, samt besöka Hangös sydspets och Leena hade mycket att berätta om platserna vi åkte förbi. Guidning avslutades vid Hangö kyrka där vi fick höra om den finska krigshistorien. Leena passade även på att visa sin kunskap i pianospelandet i kyrkan.

Nu var dags för lunch i Hangö Casino som är en restaurang som ligger vid vattnet. Där tackade vi av Leena för sitt sätt att prata och visa oss sitt Hangö. Hon hade gjort allt för att vi skulle trivas. För nu väntade bara återresan till Helsingfors och vårt fartyg Mariella. När vi hade kommit ombord var det åter dags för mat denna gång i a la carte restaurangen. Där fick Ulla  o Hasse ett tack för att  de ordnat resan av Sven-Erik.

Ännu en sjöfrukost innan båten var tillbaka i Stockholm. Sedan hade vi bara sista biten kvar till garaget. I hopp om nya upplevelser. Conny fick ett tack för bra körning av oss med en varm applåd.

Det är en bild av Hangö kyrka i Finland.

Text: Ulla Wellander

Bild: Ingegärd Nylund

SPF Boren Borensberg Nostalgi i Folkparken

$
0
0

Borensberg 2019-08-24

SPF Boren Borensberg startade höstens verksamhet med en gammaldags folkparkskväll, (men det var på eftermiddagen), den 22 aug i Borensbergs Folkets Park.
Klockan 13 startade eftermiddagen med en konsert av Jularboklubben från Motala, glada musiker med en reportoar från Jularbo till Swing,och avslutade med pampiga Södermanlands Regementets March.
När klockan var 14 hade över 200 personer kommit in i Parken, och Frazzes tvåmannaband tog över med underhållning och dans,.
30-40 personer från SPF Boren serverade kaffe, korv, sålde lotter och allt som tillhör en folkpark. Hur många som kastade bollar på burkar och hästskor gick inte att hålla koll på, det var gratis, men med en kexchoklad som vinst!!
SPF Boren ställde även upp med transport till/ från Borensberg, för personer utan bil eller andra problem att ta sig till Folkparken. En (1) person ville ha hjälp, borde finnas många flera ensamma. Glädjande var att så många besökare var icke SPF:are och från andra orter.
En mycket nöjd vice ordförande Per Jansson kunde också notera 4 nya medlemmar till föreningen, samt att allt gått enligt plan, från parkering till servering. Parken stängde kl 18, en lång eftermiddag med mersmak var slut. Dom kommentarer som hördes ”det var en av de trevligaste och roligaste festligheterna på länge, hoppas ni återkommer nästa år”. Vice ordförande Per Jansson lovade att försöka nästa år också, när han tackade alla som medverkat till den lyckade satsningen.
Text&bild Göran Svensson

Lofoten – en fantastisk naturupplevelse

$
0
0

Lofoten är utsedd till en av världens vackraste platser och vi kan bara hålla med. Vår resa börjar redan i Falun en tidig onsdagsmorgon då 40 SPFare från SPF Seniorerna Falun äntrar bussen som ska ta oss upp till Nordnorge och Lofoten som är målet för denna resa.

Vi passerar Gävle och fortsätter upp efter kusten. Ett stopp för bussfika under förmiddagen och lunch i Sundsvall innan vi når Höga Kustenbron, en hängbro över Ångermanälven, där vi gör ytterligare ett stopp för att beundra den fina utsikten och några passade på att handla lite hantverk i den fina shopen. Vi hinner med ytterligare en bussfika innan vi är framme vid vårt hotell i Umeå. Gemensam middag på hotellet.

En ny dag på väg mot nya upplevelser. Regnet öser ner men i bussen är det torrt. Efter en timmes färd skiner solen igen. Vi gör en avstickare till Gammelstads kyrkstad som är en samling kyrkstugor och kyrkstall utanför Luleå där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesöken. Kyrkstaden består av 408 stugor. Vi gör ett lunchstopp i Boden och en rundtur genom de gamla militärbyggnaderna. Etappmålet för dagen är Gällivare där vi får en hotellmiddag och övernattning.

Idag går färden vidare mot Malmberget. En deprimerande syn där vi ser alla tomma villor, hyreshus, butiker mm. Flyttning av byggnaderna pågår för fullt. Vi som var här för ett år sedan, när vi åkte Inlandsbanan, kan konstatera att det hänt en hel del och den stora gropen växer. Vi åker dock vidare till Jukkasjärvi där vår guide väntar vid Ishotellet. Hotellet anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och har tidigare funnits endast säsongs-mässigt och har sedan återvänt till älven. Numera erbjuder hotellet en del med ett året runt-öppethållande med hjälp av kylteknik. Vi avslutar besöket med en lunch. Efter lunchen fortsätter vi till Jukkasjärvi kyrka, med anor från 1600-talet. med de fantastiska altartavlorna skulpterade av Bror Hjort. Vår medresenär Mats Kristoffersson gav oss en inblick i Bror Hjorts liv. Intill kyrkan ligger Nutti Sami Siida där vi fick en guidad rundvandring bland renar och samisk kultur. I kväll väntar middag på vårt hotell i Björkliden och från hotellet har vi utsikt mot Lapporten.

På väg igen, nu mot Norge och Lofoten dit vi väntas komma till lunch. Från bussfönstret ser vi en fantastisk natur med solen som skiner på de snöklädda topparna från en klarblå himmel. Eftermiddagen fri i Svolvaer där vi bor två nätter. Gemensam middag på kvällen.

En dag på Lofoten med guide. Lofoten är en ögrupp norr om polcirkeln. Öarna har ”fast” förbindelse med varandra och fastlandet via ett antal broar och tunnlar. Vi gör naturligtvis lunch- och fikastopp innan vi är åter på hotellet. Hotellet i Svolvaer erbjuder en fantastisk frukost där absolut ingenting saknades, synd bara att man inte är en hamster.

Idag ska vi ut på böljan den blå. Vi tar färjan från Svolvaer över till Skutvik på fastlandet. Färjan tar närmare tre timmar så vi hinner njuta av både det vackra vädret och den fantastiska naturupplevelsen. Vi åker på den ”Blå vägen” vidare mot Tärnaby där vårt hotell är beläget. Blå vägen är en internationell turistväg mellan Mo i Rana i Norge och Pudozj i Ryssland. I Sverige följer den Ume älv och andra vattenleder, därav namnet. Lite överdrivet tycker jag eftersom man inte ser så mycket av det blå vattnet för all skog. Gemensam middag på hotellet i Tärnaby.
Idag tar vi oss mot Sundsvall, vår sista gemensamma middag och övernattning.

Efter ca 320 mil är vi hemma igen efter 8 dagars fin gemenskap och nya upplevelser.

Klicka här för fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Seniorerna Finspång, Tjeckienresan 20-26 augusti

$
0
0

Cirkelns – ”Läs och res – Tjeckien”-  höjdpunkt gick av stapeln 20 – 26 augusti med ’Stora Tjeckienresan’.

Under sju dagar lärde vi känna några av östra Europas pärlor. Fantastiska Prag, de gamla böhmiska städerna Ceske Krumlov och Ceske Budejovice, Kutna Hora med sin katedral och en bondby på landet ger oss många intressanta upplevelser, liksom god mat och kunniga guider … En unik resa som förde oss till platser där ingen svensk vanligen sätter sin fot…

Vi var 28 medlemmar från SPF Seniorerna Finspång och 2 från SPF Seniorerna Gruvan, samt 17 övriga resenärer, som reste till Tjeckien för en vecka. En intensiv men mycket trevlig och välordnad resa som med ett glatt resesällskap som kronan på verket gjorde att veckan gick fort.

Prag – med alla dess sevärdheter -, slottet Hluboka, Ceský Krumlov, Mladá Boleslav (Skodamuseét), Kutna Hora med sin benkyrka, Plzen med Urquell, Lidice med sin hemska historia. En höjdpunkt var besöket hos en familj på landet där vi fick en inblick i deras vardag.

Text: Elisabeth Blomkvist/Lars Johansson

Bild: Lars Johansson

SPF Seniorerna Finspång besöker kägelbanan

$
0
0

Utflykt till gamla kägelbanan den 29 augusti 2019

Ett antal glada medlemmar i SPF samlades vid lasarettets parkering för att gemensamt åka ut till den gamla kägelbanan mitt ute i skogen ovanför Bönern.
Solen sken, men i bakgrunden hördes ett svagt mullrande.
Finspångs Kägelbanebolag (FKB) bildades den 1 juli 1858, och själva banan är till stor del kvar från den tiden.
Väl framme vid platsen blev vi mottagna av Ove Axelfjord, som hjälpte oss att komma igång med spelet. Som tur var fanns det några av deltagarna, som hade spelat tidigare. De hjälpte till med utplacering av käglorna och kloten och assisterade som ”resare”, när käglorna skulle ställas upp igen efter varje omgång spel.
Spelet förenklades till att räkna antal nedslagna klot per person. En sekreterare utsågs och sedan kom vi igång. 14 personer spelade 4 omgångar var och i mitten tog vi kaffepaus.
Det blev många skratt och många misslyckade kast. Åskan satte igång, det blixtrade och mullrade häftigt och regnet vräkte ned. Vi kunde som tur var sitta skyddade under taket över banan.
Efter 4 omgångar blev det särspel mellan Elisabeth Blomqvist och Iréne Andersson. Iréne avgick till slut med segern och belönades med applåder och ett pris.
En trevlig dag, trots att vädret makter var emot oss!

Text & Bild: Gudrun Dorell


Skurup dansar på linje

$
0
0

Nu är vi igång! Linedance är en av nyheterna i höstterminens aktivitetsschema hos Skurups SPF.

Varje fredagseftermiddag 13.30 träffas vi I Folkets Park och dansar oss svettiga under ledning av Eva Andersson. Vi var 24 stycken första gången, men det finns plats för fler Linedance är utmärkt gymnastiks som ackompanjeras av svängig musik. Och förstås en entusiastisk ledare. Eva har dansat i 20 år och håller kurser runt om i sydskåne.

Hur gick det då för oss noviser? Några hade dansat tidigare, men de flesta av oss var nya på linedancegolvet. Och det gick ju som man kan förvänta sig när man är nybörjare. Många felsteg, men lika många uppmuntrande skratt och tillrop. 32 steg skulle vi lära oss och vi lär behöva några repetitioner innan de sitter.

Vi hade roligt, och kan jag och mina två vänsterfötter vara med så kan Du också. 700 kronor per termin kostar dansen.

SPF Seniorerna Kiladalen har haft klubbmästerskap i boule

$
0
0

Torsdagen den 29.8 var det dags för årets klubbmästerskap i boule.

Våra banor ligger vid IK Tun Enstaberga. Vi var 13 herrar och 11 damer som tävlade denna dag.  Grundspelet bestod av 4 omgångar och efter det stod det klart vilka 4 damer och 4 herrar som gått till slutspel.

Det var gott om tid för umgänge med varandra mellan varje spelomgång i väntan på att datorn skulle räkna ut vem som skulle spela mot vem. Innan slutspelet startade hade vi en paus för korvgrillning och fika.

Slutresultatet för Damerna: 1.a Ingegärd Nylund, 2.a Ulla Wellander, 3.a Sonja Bergström. Slutresultatet för Herrarna: 1.a Gunnar Persson, 2.a Rolf Karlsson, 3.a Georg Axelsson.  Priser delades ut till alla vinnarna.

Ett extra pris delades ut till Lennart Larsson och Rolf Karlsson. Lennart har haft flest vinster hittills under sommarsäsongen + max poäng 31, den 13.8. Rolf hade också 31 poäng den 6.8.

Vi avslutade denna långa, trevliga dag och konstaterade att vi hade I alla fall tur med vädret. Regnet kom lite senare.

Text: Sonja Bergström, Bild: Ingegärd Nylund

Tårtkalas

$
0
0

I samband med att staden Avesta firar 100 år firar också SPF/Seniorerna 80 år. Ett stort tårtkalas med specialdesignade tårtor serverades därför till kaffet på höstupptakten i högsommarvärme.

Kommunfullmäktiges ordförande Blerta Krenzi gästade träffen och berättade entusiasmerande om sin väg in i politiken. Hon hade också fått frågan om hur Avesta ser ut om 20 år då SPF firar 100-årsjubileum. Hon delgav oss sin vision och tankar om detta. Det var många områden som hon tror utvecklas positivt vilket känns bra. Problem finns visst men där måste vi alla hjälpas åt och de kan lösas….

Hon lät sig väl smaka av jubileumstårtan tillsammans med glada SPF-are som fick chansen att ställa frågor och bekanta sig vilket uppskattades.

Lars-Åke Carlsson gav sedan en intressant tillbakablick på hur 80-åringen SPF/Seniorerna har startat, vuxit fram och utvecklats till dags dato. SPF/Seniorerna jobbar för att påverka pensionärernas situation i samhället och skapa trivsel och samhörighet för medlemmarna.

Därefter gavs information om höstens aktiviteter av Anita Carlsson, resor av Mats Hogby  samt det Kommunala Pensionärsrådet av Lars Ahlm.  Spännande lottdragning avslutade träffen.

Lena Sköld

 

 

 

Surströmming

$
0
0

Ett gäng förväntansfulla SPF Seniorer bänkade sig vid dukade bord på Golfrestaurangen i Bjurholm. När de öppnade burkarna ställdes på borden spred sig den omisskännliga doften av surströmming och gästerna högg in på fiskarna och började rensningen. Mandelpotatis, lök, gräddfil,  tomater och festen var igång. Rutinerade surströmmingsätare gjorde klämmor på det hembakta tunnbrödet men de flesta åt med kniv och gaffel på vanligt vis. Några av gästerna hade av ena eller andra skälet valt alternativ mat.

Ordförande Monika Andersson hälsade välkommen och då särskilt till inbjudne trubaduren,  enmansbandet Michael Boman från Malå. Han inledde med Idas äldrevisa för att därefter övergå till att framföra kända 60-talslåtar. Det blev en afton i igenkänningens tecken då Michael på ett utmärkt sätt tolkade Elvis men kan även nämnas Emile Ford och Paul Anka. Då gästerna räknas till den generation som i ungdomen lyssnade på Radio Luxemburg på kvällarna sjöng de med i de flesta låtarna med något drömmande i blicken. Michael varvade spelningen med söta anekdoter om kyrkoherde Gustav Bergfelt och fru kyrkoherde Gustav Bergsfelt från Malå.

Festlig stämning, hög trivselfaktor och härliga 60-talslåtar framförda av en god underhållare. Allt sammantaget bidrog till att det blev en trevlig afton som avslutades med kaffe och gobit.

Aina Nygren
SPF Seniorerna Bjurholm

 

Skurup hos Skarhults damer

$
0
0

Vi som gillar att besöka slott och herresäten fick frossa I Skarhults historia när Skurups SPF besökte det pampiga 1500-talsslottet.

Den här gången handlade det inte om slottets många herrar utan om de damer som styrt och ställt på slottet. Det är nuvarande slottsfrun Alexandra von Schwerin som tagit sig an uppgiften att berätta kvinnornas historia och det har resulterat i boken Den dolda kvinnomakten och den välbesökta utställningen på slottet.

Det är en väl genomtänkt utställning där varje rum representerar ett sekel i slottets historia från 1500-talets Mette Rosencrantz som färdigställde slottet när maken dött till 1900-talets Margaretha von Schwerin som startade och drev Skarhults hushållsskola.

Däremellan fanns 1600-talets rika Beata von Königsmarc som enligt historieboken fick Skarhult i morgongåva, men som i själva verket köpte slottet för egna pengar och drev det fram till sin död.

På 1700-talet huserade ytterligare en välbeställd dam på Skarhult, Christina Piper, barnbarn till sin mera berömda namne. Också hon ansvarade en tid för slottet sedan hennes make halshuggits för delaktighet i en misslyckad statskupp.

1800-talet bjuder på romantik och skönhet. Maria von Schwerin var torpardotter och arbetade som uppasserska på järnvägshotellet i Lund. Dit kom friherren på Skarhult och förälskade sig i den rödhåriga skönheten. Inget populärt parti hos släkten Schwerin och trots äktenskapet var hon aldrig välkommen på Skarhult. Men hon lämnade ändå ett synligt arv till kommande schweringenerationer: praktfullt rött hår.

Det här är en fast utställning på Skarhult. I sommar har man dessutom kunnat ta del av äventyrerskan, journalisten och barnboksförfattaren Ester Blenda Nordströms liv. Hon som åkte över hela världen, levde under cover som piga, och skrev en flickbok som troligen inspirerat Astrid Lindgren. Ester Blenda var levnadsglad, men bar på en tung, väl dold sorg. Hon ville leva med en kvinna, Carin Frisell, men vid den här tiden var det kriminellt att älska någon av samma kön. Carin fanns vid hennes sida när hon svårt sjuk kämpade mot sjukdom och missbruksproblem.

Lena Persson

 

Viewing all 1270 articles
Browse latest View live