Quantcast
Channel: Landet runt arkiv - Senioren
Viewing all 1270 articles
Browse latest View live

SPF Herrevad samlades för att göra Insektshotell

$
0
0

SPF Herrevad samlades hemma hos Marie och Lars Westling för att göra Insektshotell, det blev stor tillströmning av deltagare så vi fick dela i en förmiddag och en eftermiddags grupp totalt gjorde vi ett 30 tal hotell. Stommarna fanns tillsågade så de var fram med skruvdragarna som fungerade sisådär då de med batteri snar la av, men vi hjälptes åt så det fixade sej.

Varför gjorde vi hotellen, det fattas boplatser åt våra små insekter och solitärbin som det finns cirka 250 olika arter av,de samlar pollen från många olika växter tillsammans med humlorna är de de viktigaste pollinerare i trädgården. Hotellen fyllde vi med kottar-mossa- bambupinnar mm,vi borrade även hål i björkskivor till bina i olika storlekar, sist satte vi nät framför så att fåglarna inte kommer åt att äta.

För att även hjälpa småkrypen kan vi tänka på att odla blommor, inte klippa gräset överallt utan spara där vilda blommor växer.

När man sätter upp dessa ska de inte sitta högre än 1-1,5 m högt i öster-söder läge. Alla hade ett hotell med sig hem sen då återstod bara målningen.

Text och bild Marie Westling

 


Trivseldag på O´Learys i Karlstad

$
0
0

SPF Värmlandsdistriktet inbjöd till en trivseldag på O’Learys i Karlstad tisdagen den 9 april. Över 100 seniorer deltog och fick prova på flera sporter såsom Boule, Bowling, Minigolf, Shuffleboard och Biljard samt Dart. Stämningen var på topp och alla fick pröva de sporter man själv ville, under eventet stod även en härlig buffé framdukad som man kunde ta för sig av när man fick tid mellan aktiviteterna.

Alla tycktes trivas och vi fick mersmak om att arrangera samma aktivitet kommande år.

Ansvariga för eventet var Lena Lidén från Distriktsstyrelsen och Kicki Shaw som arbetar på kansliet.

Kvinnor som fick ge gatorna namn i Falun

$
0
0

Känner ni till Astrid Fredriksson, Britta Hazelius och Dora Lindgren? Alla tre har fått gator uppkallades efter sig i det nya området Lilla Källviken. Och de är inte ensamma, totalt nio kvinnor med Faluanknytning har gett namn till gator i området.

Detta berättade Elisabet Hemström, kulturassistent i kommunen för drygt 80 intresserade, vid SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte den 10 april.

Elisabet Hemström sitter i kommunens namnkommitté sedan 1980-talet och kan det mesta om gatunamnen i Falun. Visste ni till exempel att Falugatan är det allra äldsta gatunamnet, belagt i skrift redan 1416? Och att Södra och Norra Mariegatan, liksom Vårfruvägen, alla har anknytning till Kopparbergs kyrka, som är en så kallad Mariakyrka.

Namngivningen av gator har lång tradition, men det var med Jonas Samuel Bagge, professor på Bergsskolan, som det blev ordning på namngivningen. I mitten av 1800-talet lät han trycka en karta med namn som han bestämt.

– Den kartan var bra, och namnen finns kvar än, säger Elisabet Hemström. Det är bland annat namnen på Elsborg, som har anknytning till gruvan, och Sturegatan, Engelbrektsgatan och Daljunkargatan, som fick namn efter historiska personer.

Så 2010 skulle det nya området Lille Källviken byggas och kommunfullmäktige bestämde att gatorna där alla skulle ha kvinnonamn. Namngivningskommittén bad Falu-Kuriren hjälpa till och från tidningens läsare strömmade 55 namnförslag in.

– Det var inte lätt att välja bland dem, namnen ska ju vara både lätta att säga och att skriva.

Men till slut hade nio kvinnor vaskats fram som var och en fick en gata, eller litet torg, uppkallat efter sig.

Astrid Fredrikssons väg döptes efter Astrid Fredriksson som föddes i Stora Tuna 1918 som dotter till helt döva föräldrar. Hon lärde sig teckenspråk och hjälpte många döva i kontakten med myndigheter och andra, och 1967 anställdes hon som Sveriges första dövkonsulent. Hon var också med och grundade Västanviks folkhögskola, för döva.

Brita Hazelius väg är uppkallad efter Brita Hazelius som föddes 1875 i Köpenhamn. Men mamman var från Falun så det var här hon växte upp. Brita Hazelius var mycket kulturhistoriskt intresserad, men det var med simningen hon gjorde sig ett stort namn. Hon tillhörde IFK Falun och slog världsrekordet på 200 meter bröstsim som 17-åring i augusti 1926. Hon medverkade också vid OS i Amsterdam 1928, då hon blev sexa i sin specialgren.

Dora Lindgrens väg är nästa kvinna med gatunamn. Dora Lindgren föddes 1911 och växte upp i Bjursås och senare i Falun där hennes pappa öppnade en maskinaffär. Dora Lindgren ville bli sångerska, men föräldrarna insisterade på att hon skulle ha ett riktigt yrke, så hon utbildade sig till handarbetslärare. Men så fort utbildningen var avslutad inriktade hon sig på sången och debuterade 1939 på operan i Stockholm, i en uppsättning av Carmen. Dora Lindgren betraktas som en av sin tids främsta sopraner.

Fläsk-Minas torg är uppkallat efter Elisabet Vilhelmina Bergström, född 1844. Hon hade affärssinne redan från början och började som 23-åring att sälja kött och fläsk från ett stånd på Fisktorget. Varorna köpte hon av bönder som lagt till vid ångbåtskajen vid Tisken. Hon hade pondus som en av de främsta torgmadammerna, och fick välja varor först. 1899 köpte hon det som nu är Ria-stugan, där hon sen levde med sin sambo och sina barn.

Ingeborg Hermelins väg har fått sitt namn efter den legendariska läroverkslektorn Ingeborg Hermelin. Hon var född 1904 på Ulvåsa i Östergötland, men hennes mamma var uppvuxen på Stora Hälla gård här i Falun. Så när Ingeborg Hermelin hade doktorerat och skulle söka arbete kom hon till Falun och här blev hon en sträng men avhållen lärare i latin och grekiska. Hon var också med och grundade Humanistiska föreningen här i Falun.

Moder Elisabeths väg har fått sitt namn efter Maria Elisabeth Hesselblad, som föddes i Västergötland, men växte upp här i Falun. Som tonåring emigrerade hon till USA och utbildades sig till sjuksköterska, men hon blev sjuk och läkarna gav henne en dödsdom. Vid det här laget hade hon konverterat till katolicismen och for därför till Rom för att få dö hos karmeliternunnorna. Men hon blev bättre och började arbeta för att återupprätta Birgittinerorden. 1911 grundade hon den nuvarande grenen av orden. Och 5 juni 2016 helgonförklarades hon av påve Franciskus.

Sara-Lisas väg har fått namn efter Sara Elisabeth Moræa, som föddes 1716 på Svedens gård. 1734 träffade hon den småländske studenten Carl Linnæus på en bal i Falun. Hennes pappa, stadsläkaren Johan Moræus var inte så glad i fästmannen, men sedan han doktorerat kunde de gifta sig i det som idag kallas Linnés bröllopsstuga. Sara-Lisa beskrivs som kärv men omtänksam.

Selma Ströms väg är uppkallad efter lärarinnan Selma Ström, som föddes på Ornäsgatan 1888 och kunde tala och skriva genuint elsborgsmål. Så det är genom det hon gjort sig känd. Hon skrev kåserier i Falu-Kuriren under signaturen Jäda på Älsbörj, som blev så populära att hon samlade dem i en bok, Hemma på Elsborg, som kom ut 1954.

– Den främsta traditionsbäraren, säger Elisabet Hemström.

Valborg Olanders väg är uppkallad after Valborg Olander, adjunkt vid folkskoleseminariet här i Falun. Hon föddes i Värmland 1861, men kom till Falun 1888. Förutom arbetet på seminariet engagerade hon sig politiskt och satt i stadsfullmäktige. Hon engagerade sig också i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Men det är nog som sekreterare och livskamrat till Selma Lagerlöf, som hon blivit mest känd.

– Vi i namnkommittén arbetar vidare. Det senaste namnet vi tagit fram är Lydias terrass, den nya terrassen i anslutning till regnbågstrappan mellan Åsgatan och Holmtorget. Lydia Hedberg var en känd vissångerska, mest känd i svenskbygderna i USA, som växte upp där terrassen ligger idag.

Text och foto: Inger Söderlund

Fotnot: Den som vill läsa mer om gatunamn i Falun kan gå in på den här länken.

SPF Boren Borensberg har haft månadsmöte för April

$
0
0

SPF Boren Borensberg har haft månadsmöte för april i Hällagården.

Sekreterare Magnus Byman hälsade ett 90 tal besökare, samt dagens underhållare Stay Close från Vikingstad välkomna till måndagens sammankomst.

Reseansvarig informerade om vårens resor och utflykter, bla en resa i Kindabygden  i maj, finns några platser kvar.

Stay Close, Monica Åkerblom och Kenneth Holmgren, framförde en historisk och musikalisk berättelse om svenska musiklegender. Stay Close kallade framförandet ”Svenska Herrar”   med musik från Harry Brandelius till Tore Skogman. En melodi får en annan innebörd om man får veta hur stycket kommit till och när låten spelades första gången, t.ex första svenktoppsettan Lasse Lönndahl med Midnattstango.

Mötet avslutades på sedvanligt sätt med en förnämlig smörgås och lottdragning.

Magnus Byman tackade Stay Close med en presentpåse, och övriga deltagare, samt påminde om nästa månadsmöte i maj.

Text och foto:Göran Svensson

SPF Seniorerna Kiladalen har besökt Vrena grönt, Vrena vilt och Vrena pizzeria den 11 april 2019.

$
0
0

Vi var 70 stycken som åkte med egna bilar till Vrena för att besöka Vrena Grönt och Vilt i Vrena. Halva gruppen stannade oss Anette och Vrena Grönt och den andra gruppen gick till  Vilt i Vrena och Christer, båda berättade hur de börjat med sina gårdsbutiker och hur de jobbar idag. När båda grupperna hade fått information och handlat med sig hem av deras produkter, åkte vi vidare till Vrena Pizzeria och åt lunch. Ett stort tack till alla som tog i mot oss denna dag. Alla är värda ett nytt besök.

Vid pennan: Ulla Wellander

Bild: Ingegärd Nylund

 

Trio underhöll på SPF Seniorernas senaste månadsträff i Bjurholm

$
0
0

De presenterade sig lite skämtsamt Valter jämte Inger. Valter Karlsson, Ingemar Jämte och Inger Olsson från Vännäshållet var inbjudna att underhålla vid SPF Seniorernas senaste månadsträff i Bjurholm. Ordförande Monika Andersson hälsade välkommen och presenterade dagens program .

Trion berättade lite om sig själva innan de bjöd på den lämpliga inledningen Häng me´till Bjurholm och kom loss. Därefter en snutt av melodin Vårvindar friska som blev till en hyllning till mjölkbönder.   Händelsevis råkar Valter och Inger vara mjölkbönder. Ingemar, f d veterinär har på sitt sätt också ägnat sig åt mjölkkor, så hyllningen var tämligen befogad.

Trion fortsatte med Joline i fin tappning innan Ingemar sjöng sin egen Salig för en stund. Fartigt blev det med Stefan Demerts Marknadslåt och Ta Vännäståget,  på melodin Take the A-train. The kids are allright följdes av Där gullvivan blommar. Summertime fick avsluta den trevliga musikstunden.

Efter fikat som en grupp från Balfors – Bjurholm ordnat var det dags för webbredaktör Nils Sigefelt att visa och berätta om hemsidan. Med utgångspunkt från förbundets och distriktets hemsidor lotsade Nils deltagarna till föreningens hemsida.  Nils förklarade pedagogiskt hemsidans uppbyggnad;   historik, Om föreningen, aktiviteter, referat o s v.

Lotterier samt enkät om bland annat resor, julbord och fester engagerade deltagarna. Motionskort delades ut för att sporra till promenader och annan motion. Monika avslutade med att tacka alla som bidragit till en trevlig träff.

Aina Nygren
SPF Seniorerna Bjurholm

 

 

 

Påsklunch med trubadurer på Folkets Hus

$
0
0

Nu har vi ätit gott igen och fått njuta av härlig musik. Programkommittén i SPF Seniorerna Köpingshus har lyckats igen! I torsdags var det dags.

Vår ordförande Veine Eliasson hälsade oss välkomna i ett tal på rim, och vi var många som fyllde stora salen på Folkets hus.

Culinarens elever bjöd på härlig trerätters vårlunch. Först fick vi sill, lax, ägg med majonäs och forellrom Till varmrätt fick vi helstekt lamm med pommes duchesse och desserten bestod av en fin rabarberkompott och kaffe.

När vi var mätta och belåtna av den goda maten fick vi lyssna på Hofer och Bergman, två trubadurer som vi verkligen gillade.

Det var i samband med någon kryssning som denna Stockholmsduo uppträdde och som programkommittén engagerade och de ville gärna komma till Köping, där de underhöll oss i en dryg timme med melodier som Elvislåtar, Tomas Ledins sommaren är kort, Beatles Yesterday,  Help , Cliff Richard Living doll.

Sen kom melodier av Sven-Ingvars, trubadurerna hade dålig uppfattning om var Köping låg i förhållande till Värmland, men vad gjorde det när musiken tilltalade oss alla. Ibland sjöng vi med ibland fick de visa sin skicklighet att hantera sina gitarrer och sina sångröster.

Sedvanlig avslutning ägde rum med lottdragning och alla gick hem efter en lång och trevlig påsklunch.

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus

 

Musik för hela slanten i Skurup

$
0
0

Vårens sista månadsmöte hos SPF Skurup 17 april gick i musikens tecken. Som alltid underhöll vår egen sångkör Sånglusten, men den här gången gästades vi dessutom av Skånska Visor. Och publiken bidrog med allsång.

Duon Skånska Visor består av Hasse Andersson och Agneta Grundström, båda med fötterna fast förankrade i den skånska myllan och med passion för gammelskånskan, både i sång och tal.

Gruppen gör en kulturgärning genom att samla på och presentera gamla skånska visor. En och annan nyare slinker också med när duon tar sig an mera countryinspirerad musik.

Hasse spelar dragspel, Agneta sjunger och kompar på gitarr. Dessutom underhåller hon med berättelser på bredaste skånska. Det lär handla om den skånska som talades kring 1880, men fullt begripligt för en infödd.

Gruppen bildades 2014 och har hunnit spela in tre skivor, de båda första renodlade skånska visor-skivor. Den senaste, Tillsammans igen, har sneglat på countrymusiken, som på många sätt är besläktad med svensk dansbandsmusik.

I maj åker Svenska Visor till countrymusikens huvudstad Nashville för att spela in sin fjärde skiva där. Den nya skivan kommer säkert att dofta amerikansk västern, men språket är och förblir skånska.

Vill ni kolla på bandets repertoar finns de på deras hemsida och på Facebook.

Det här var sista månadsmötet före sommaruppehållet, men fortfarande har föreningen flera arrangemang på gång. 24 april blir det dans i Skurups Folkets Park och ytterligare en dans blir det i Erikslund 16 maj. Festligheterna fortsätter med sommarfest i Slimminge bygdegård där det bjuds på helstekt gris 26 juni.

Traditionsenligt arrangeras kyrksöndag, i år besöker vi Slimminge kyrka 19 maj och avslutar med lunch på Sirius.

Vårens trafikdag hålls 25 april då ekipagen samlas på Svaneholms parkering. Bilprovningen finns på plats och kontrollerar att fordonen är rätt rustade för trafik och sedan släpps ekipagen iväg på en tremilarunda uppåt Häckeberga. Under turen blir det 13 stopp där deltagarnas kunskaper testas. Starterna går mellan 10.00 och 11.00. Turen slutar i Svaneholm där deltagarna kan fika och äta bullar medan arrangörerna rättar svaren. Som avslutning blir det prisutdelning där trafikens mästare belönas med presentkort,

Trafikgruppen, som arrangerar dagen, träffas var fjortonde dag och gruppens Evert Andersson informerade om att man tänker titta närmare på trafiksituationen i byn. Laglydigheten när det gäller till exempel parkering är inte alltid den bästa.

Eva-Kerstin Lindberg, föreningens representant hos KPR (kommunala pensionärsrådet) informerade om kommunens äldrelots som finns till för att erbjuda råd, stöd och hjälp till äldre. Hon berättade också att vårdcentralen nu erbjuder vaccination mot bland annat TBE. KPR driver också frågan om gratis bussturer för äldre.

Ny studiecirkel börjar 6 maj. Det är Olaf Damgaard som ska dela med sig av sina kunskaper i mytologi och han lär dessutom bjuda på en och annan sång.

Finns intresse blir det ytterligare en kurs för mobil- och läsplatteanvändare.

Vårens resor är nästan fulltecknade, men redan 25 september går höstens första resa och då till Dresden, Spreewald och Polen.

Frisksportens program är som vanligt i full gång. Naturvandrarna har avslutning 20 maj och avlöses sedan av sommarvandringar runt Svaneholms slott. Friskis och Svettis gör sommaruppehåll men återkommer till hösten.

Den 30 augusti börjar vi träna linedance i Folkets Park. Varje fredag 13.30-15.00 blir det taktfast dans i par

Nytt för hösten är också en nybörjarkurs i Priffe.

Två kurser i konversationsengelska är redan igång och till hösten utökas den med en grupp i mer avancerad engelska.

 

 

Kent Björck informerade om hemsidan. Den hittar du på här och där kan man läsa mera om föreningens verksamhet och arrangemang.

Text och foto: Lena Persson


Årsstämma i Lycksele

$
0
0

SPF Seniorerna Västerbottensdistriktet höll nyligen årsstämma i Lycksele. Distriktsordförande Ingemar Sandström hälsade välkommen och kunde konstatera att alla 30 föreningar i länet var representerade. Av totalt 85 deltagare var 47 röstberättigade ombud.

Efter  ombudsregistrering och kaffe + smörgås bjöds på  kulturinslag från  musikskolan. Kommunalrådet Roland Sjögren berättade om värdorten Lycksele.  Till stämmoordförande utsågs Roland Sjögren, till sekreterare och pressreferent Aina Nygren.

Efter inledande punkter på dagordningen redogjorde Ingemar Sandström för styrelsens verksamhetsberättelse samt ekonomiska årsredovisning som godkändes av stämman. Revisor Åke Elvinsson drog revisorernas rapport och föreslog ansvarsfrihet för styrelsen vilket också blev stämmans beslut. En motion från SPF Pärlan Vindeln om mammografi även efter fyllda 74 år bifölls. Verksamhetsplan och budget antogs av stämman.

Stämman beslutade omval av distriktsordförande Ingemar Sandström. Styrelseledamoten Elisabeth Bjuhr hade avböjt omval, ersattes av Lars Sundström. Kent Larsen hade inkommit med avsägelse, ersattes via fyllnadsval av Håkan Carlström. Omval två år av Aina Nygren, Marianne Ögren, Anitha Juslin och Karin Glaas. Styrelsen består i övrigt av Christer Fredriksson, Karin Söderberg, Inger Gustavsson samt Tore Gabrielsson.

Övriga frågor uppkomna under stämman var Medlemsrekryteringstävling, kommande Pensionärsparlament och projektet Aldrig ensam. Stämman gjorde också ett stöduttalande till de som arbetar inom vård och omsorg.

Ingemar Sandström avtackade Kent och Elisabeth och tackade stämmans ordförande och sekreterare samt konsult Jan Johansson och kanslist Carolina Sandström, samtliga med varsin blombukett.

Därefter övertog Ingemar klubban. Han tackade för fortsatt förtroende att leda Västerbottensdistriktet 2019. Han tackade ombuden och förklarade årsstämman avslutad.

Aina Nygren

 

Vandring i fågelsången runt Kyrkbytjärn i Vika

$
0
0

Nära 25 personer, och fyra hundar, kom när vårens skogsvandringar hos SPF Seniorerna Falun drog igång igen torsdagen den 25 april. Den här gången var målet en tre kilometer lång vandring runt Kyrkbytjärn i Vika.

Kyrkbytjärn är grund och näringsrik och det gör att fåglarna kunnat göra den till ett riktigt paradis. Så här i slutet av april är luften fylld av jublande fågelkvitter och på de små holmarna i tjärnen trängs häckar fåglar, mest skrattmåsar, intill varandra.

Men vi såg också grågås och kanadagås, liksom knipor och sothönor. Och ur träden kom sången från blåmesen och rödhaken och trummandet från hackspetten.

Kyrkbytjärn är ett fint utflyktsmål, leden är lättgången och rejält spångad över de blötaste partierna.

Det finns två fågeltorn, ett på den östra sidan av tjärnen och ett på den västra. Och de behövs för ibland skymmer vassen fåglarna ute på vattnet, så vi klättrade upp och tittade ut över vattnet.

Vår tur leddes av Tord Halvarson, som när vi nästan gått hela rundan kunde ta oss till en slogbod, där vårt medförda fika kom väl till pass.

Klicka här för fler bilder.

Text och foto: Inger Söderlund

Bilden: Så här flyger den bruna kärrhöken, instruerade dagens vandringsledare Tord Halvarson oss inför avgång.

SPF Seniorerna Kiladalen, har lärt sig om digitala betalningar.

$
0
0

Vi var ca 20 st som samlades i IK Tuns klubbstuga den 25 april för att lära oss så mycket som möjligt om digitala betalningar. Det var Jan Petersson från Länsstyrelsen och Johan Sundholm från Lexicon som stod för utbildningen. Länsstyrelse har fått i uppdrag av regeringen att gratis utbilda dom som vill lära sig. Vi fick lära oss om kortbetalningar, swish, QR-koder, E-handel, appar, valutor och mycket mer. Utbildningen var ca fyra timmar. Tack för en trevlig utbildning. På bilden berättar Johan om QR-koder.
Text och bild: Ingegärd Nylund

Isbjörnarna besökte SPF seniorerna i Kvänums församlingshem

$
0
0

Månadsmötet i april trollband publiken, som genom ett trollslag förflyttades från Kvänum  till Svalbard.

Ordförande Anders Gröndahl önskade både dagens gäst Bengt-Åke Öhgren och den insamlade publiken hjärtligt välkommen till Kvänums SPF-seniorer. Mötet började med att föreningens kör Tonsvalorna under ledning av kantor Emily Lundgren sjöng fyra glada låtar och började med den enda sången om isbjörnar, som hon kunde hitta. Detta var inledningen till dagens programpunkt ”Isbjörnar på Svalbard”.

Bengt-Åke Öhgren har under sina resor till Svalbard fått ett brinnande intresse för den fantastiska naturen, de sagolika ismassornas skådespel och lyckats fånga ögonblicken i flykten. Vi fick se rara fåglar, som endast lever uppe i isvärlden under den korta tid som behövs för att de skall försäkra sig om artens fortbestånd. Vi fick se den orädda polarräven och dess små bedårande valpar på jakt efter mat. Fängslande miljöer och fotografens ödmjuka inställning till det han såg och skildrade, gjorde åhörarna tagna och förundrade över naturens under som Bengt-Åke skildrade så mästerligt. Efter denna inledning var det dags att träffa den mäktiga isbjörnen, som gav ett intryck av att vara en bedårande, fridfull nalle. Gruppen, som Bengt-Åke tillhörde, hade förmånen att kunna befinna sig på mycket nära håll vid flera tillfällen, när de fotograferade. Isbjörnarna verkade knappast bry sig om besökarna, utan höll lugnt på med det de hade föresatt sig. Vi fick möjlighet att skåda en kärleksdans mellan en isbjörnshanne och hans tillvalda. Bilderna beskrevs livfullt och med vördnad av Bengt-Åke. Publiken visade sin uppskattning genom kraftiga applåder. Två barnhem i Polen ligger Bengt-Åke varmt om hjärtat och efter själva programmet berättade han om barnhemmets viktiga uppgift, att ta hand om både föräldralösa barn och döva och blinda barn. En skål skickades runt och publiken lämnade med glädje ett bidrag till barnhemmen.

Kaffe med dopp smakade gott efter det spännande föredraget och därefter var det dags för SPF information. Vi fick rapporter från SPFs distriksmöte, som Rolf Hällsås och Lars-Ove German bevistade. Vårresan togs upp, höstens kommande möten nämndes. Studieombudet Irma Rydén informerade om höstens cirkelutbud samt gav exempel på nya intressanta möjligheter på trevliga sammankomster i höst. Föreningen har i nuläget 249 medlemmar och ekonomin är stabil.

Lottdragningen avslutade dagens möte. Nästa månadsmöte äger rum i Öttum 16 maj.

SPF Seniorerna Finspång månadsmöte

$
0
0

 

 

SPF Seniorerna Finspång har haft månadsmöte i Missionskyrkans lokaler i Finspång. Dagensmöte samlade ett 80-tal medlemmar. Ordförande Susanne Degerstedt hälsade välkomna och introducerade dagens gäst skådespelaren och sjukgymnasten Eva Granlund från
Vadstena. Temat för dagen var Flockdjuret människan och med en blandning av allvar och skämt, glädje och ilska blev medlemmarna lotsade genom just det som gör oss till dem vi är. Vårt genetiska arv spelar roll för hur vi beter oss och ofta reagerar vi instinktivt på andras kroppsspråk.

Vidare lämnades aktuell information från Kommunala Pensionärsrådets (KPR) senaste
beredningsmöte samt information om aktiviteterna i Motion/hälsa, Studiegruppen samt Resor.
Eftermiddagen avslutades med sedvanliga lotterier samt eftermiddagskaffe.
Detta var vårens sista månadsmöte i Missionskyrkan. Nu ser vi fram emot olika gemensamma
utflykter samt vårt jubileumsmöte den 12 augusti, då förbundsordföranden Eva Eriksson
gästar oss.

Alla Landet Runt läsare tillönskas en skön sommar!

 

Bild: Lars Johansson

Text: Susanne Degerstedt

SPF Seniorerna Bjurholm resa till Umeå

$
0
0

SPF Seniorerna Bjurholm äntrade bussen häromsistens. Reseledare Gunilla Persson hälsade välkommen och bjöd på frukt och karameller i bussen. Väl framme i Umeå infann sig guiden Christina Hammarström.  Hon började med att berätta om Haga, en av Umeås första förorter från 50-talet. Sävargården som flyttades från Sävar, det krävdes 40 flyttlass för att komma på plats på Gammlia. Universitet tillkom år 1965 huserar i dag 32000 studenter, dess tillskyndare Gösta Skoglund har egen väg uppkallad efter sig. IKSU med 17 000 medlemmar byggdes 1983, nu utbyggt igen. Färden gick vidare över Tomtebo, via Gimonäs mot centrum.

Efter branden 1888 då 2/3 av Umeå brann ner planterades 3 000 björkar mot dagens 5 000. Umeås  äldsta hus byggt 1870 finns öst på stan där man undslapp branden. Scharinska villan ritad av arkitekt Ragnar Östberg och Moritzska gården ritad av Engelbert Sandgren är vackra byggnader i centrum. Deltagarna besökte stadskyrkan, en treskeppig hallkyrka ritad av arkitekt F O Lindström uppförd 1892 – 94 i nygotisk stil.

Resan gick vidare väst på stan, förbi Umeås äldsta sjukhus som var i bruk till 1907 då nya sjukhuset togs i bruk. Angården från 1791 fortfarande i bruk. Området där Backen kyrka står låg tidigare under Umeälvens vatten, men år 1508 kunde den första kyrkan invigas. Av Backens kyrkstad finns en kyrkstuga kvar, dock i dåligt skick.

Efter guidningen blev det gemensam lunch och lite egen tid innan sällskapet intog Idun för föreställning med Calle Moraeus, Orsa Spelemän, Tina Ahlin och Holmsunds manskör under ledning av Veronica Janunger Sjöberg. Ett trevligt program i vårens tecken med Vivaldi och Grieg. Därefter Happy days, Liten blir stor, Håll mitt hjärta. Kan vidare nämnas plock ur Gluntarna, och rysk folkvisa framförd på ryska.

Ett tack framfördes till reseledaren Gunilla Persson och chauffören Gunnar Nyberg för en väl anordnad och genomförd resa.

Aina Nygren 

 

 

 

 

 

Glimtar från utbildningar och träffar hos SPF Seniorerna i Avesta

$
0
0

Efter en renovering av SPF-lokalen fanns nu mer plats för olika aktiviteter och sammankomster.

OJ! Vilket intresse det finns bland medlemmarna i SPF Seniorerna i Avesta att lära nytt!

Det startade med utbildningar om den digitala banken vilket födde intresse för mer träning på smartphones och surfplattor. En blivande IT-pedagaog, Mattias Claesson,tog sig an den kunskapstörstande skaran.  Vi fick prova och fråga samt prova igen efter ett kort teoriavsnitt .Även säkerhet på internet togs upp och många tips gavs vilka ”appar” vi kan ha nytta av på telefoner och plattor. Flera personer önskade få fortsätta med gemensamma övningar i den spännande IT-världen efter detta.

Hjärt-Lung-räddning och övning med Hjärtstartare samlade också många intresserade medlemmar. Även här var det praktisk träning blandat med teori. Per Rickman från Civilförsvarsförbundet och erfarenhet från Räddningstjänsten instruerade och varvade  med många berättelser från Verkliga livet som fick alla att lyssna. Många frågor fick svar och alla tränade på efter bästa förmåga. Viktigt att ta med sig är att ”det är bättre att göra något” och inte vara rädd att göra fel samt att starta så snabbt som möjligt vid hjärtstillestånd. Bra saker, ex.vis pocketmask, att ha med sig i bil och handväskor visades. Mycket fin information om detta går också att hämta på internet. Där finns också möjlighet att se var Hjärtstartare finns i kommunen om de är registrerade i Hjärtstartarregistret..

Månadsträffarna har också bjudit på fortbildning-information bl.a. från Apoteket som visade på hur viktigt det är att ge samtycke till att de får se alla mediciner som olika personer harutskrivna så det kan upptäckas om några inte går så bra ihop. Senaste nytt från Hörcentralen visar på att vi inte ska vänta för länge vid behov av Hörhjälpmedel. Vilken utveckling det sker inom området!

Glad underhållning har blandats med information och några deltagare lockas ibland till en svängom. En känd Avestatrubadur, Tomas Nyberg, berättade för oss om Dan Andersson och trollband åhörarna med många vackra sånger. Han avslutade så fint med Olle Kronbergs visa om Avesta.

Lena Sköld
SPF Seniorerna


Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar besökte Herrevad

$
0
0

SPF Herrevad hade på sin Onsdagsträff besök av Birgitta Rasmusson känd som domare i hela Sverige bakar,hon berättade om kakor och kafferep.
Birgitta jobbade bland annat på ICA provkök i 20 år,varit med om att ta fram sju sorters kakor.

Sveriges mest sålda bok ca:4 miljoner ex, hon har nu skrivit 2 st böcker själv om kakor och recept. Redan på 1440 talet finns det första kakrecept noterat, det var nunnorna i Vadstena som skrev och pepparkakor. På 1800-talets senare hälft började man med kafferep,men det ansågs bara för att kvinnorna skulle träffades  att skvallra,men man pratade om barnuppfostran-skolan och andra aktuella saker, det var strikta regler för ordningen vid kalasen,det var först en speciell broderad kaffeduk sju sorters kakor man började med bullen-sedan kakorna därefter mjuka kakan och sist tårtan.

Vid kyrkliga syföreningen var prästen självskriven, men när kaffe var urdrucket gick prästen och man kunde prata mer fritt.

Birgitta berättade också om att vara domare och TV-kändis på ett lättsamt och humoristiskt sätt.

Vi avtackade Birgitta med en kasse med olika frukter att ha med på tåget.

Våra medlemmar hade bakat 29 olika sorters kakor det var inte 2 st som var lika, men ingen orkade smaka alla sorter, det som blev över skänkte vi äldreboendet Strandgården,vilket blev uppskattat.

Ordf informerade om kommande aktiviteter, samt hade dragning på lotterierna,där högsta vinsterna var jordgubbar från våran lokala jordgubbsodlare så vi hoppas att de blir mogna så småningom.

Marie Westling 

SPF-RESA – i de gamla kungarnas fotspår

$
0
0

När vädret är som vackrast och våren har kommit åker SPF Seniorerna Köpingshus på en tredagars resa till Åbo genom södra Finland till Helsingfors.

Vi startade från Tunadalsparkeringen sen söndageftermiddag med Charterbuss som tog oss till färjeterminalen vid Stadsgårdskajen i Stockholm för avfärd mot Åbo. Vi kom i tid för att få våra hytter och sen avnjuta fartygets läckerheter vid buffén. Det skulle bli tidig avresa på måndagmorgonen så för flera av oss avstod vi från dans eller barliv.

Vi hade bussen med oss hela resan, vilket var skönt och bra då vi vant oss vid vår chaufför som körde lugnt och tryggt. Den väg vi åkte hade fogdarna och länsmännen ansvarat för, men allmogen gjorde jobbet. Många av de stora säterigårdarna och postbönderna var befriade från vägbygge och underhåll. Det fanns regler hur långa avstånden fick vara mellan gästgiverierna där det skulle finnas fräscha hästar för nästa etapp.

Redan på 1100-talet hade en svensk kolonisation skett och även vikingarna hade gjort härjningar i området där många skrönor fanns som berättade hur deras framfart hade varit. Då gick de flesta resorna vintertid när man kunde åka med häst och släde på sjöarna. Det finns nedskrivet att när Gustaf III gjorde sin eriksgata 1775 hade han ett följde på 200 personer, alla skulle inkvarteras efter väger på herrgårdar, säterier och prästgårdar. Wiurila gård, stort och pampigt med enorma pelare vid ingången till herrgården vi fick kaffe och bakelse på förmiddagen. Bruket ägs fortfarande sen flera hundra år av släkten Armfeldt. Här fanns stora skogar och energi, forsar för att kunna utvinna järnmalm, som mestadels kom från Stockholms skärgård och Utö. Under kaffestunden underhöll vår guide oss med fint pianospel, av Oskar Mericato och Jean Sibelius.

Den fortsatta resan gick till Fiskars, kända för sina orange saxar mm. Besök i fabriksboden innan vi bänkade oss i matsalen där vi fick stekt anklår och ett speciellt vete, helkorn med apelsinsås. Bordsdrycken som vi kunde få var öl, med smak av granskott.

Under bussresan berättade guiden mycket om krigen som Finland varit med om och om hur Sovjetunionen som det hette då hade Porkala-området som ockuperat landområde där inga finnar fick bo.

Det sista stoppet före Helsingfors gick till ett ”ställe på landet” där en familj startat konfersenscenter och uthyrning till fester mm och en liten shop med hemgjorda sylter, safter mm. Vi fick kaffe och bärkaka.

Under bussresan fick vi alla även sjunga ”Två dragoner” ur Johan Ludvig Runebergs Fänrik Ståls sägner i 14 verser. Hon ackompanjerade oss med ett litet rivjärn och ett plastlock. Med fantasi hittar man på bra sker som inte tar plats i väskan.

I Helsingfors får vi våra hyttnycklar/biljetter och vi hinner nu byta om till middagen som serverades i a la carté matsalen. Vi fick fisk till både förrätt och huvudrätt vilket var toppen när vi under dagen ätit ”nästan för mycket”.

Trötta och nöjda, efter lite tax-free var det skönt att sova. Våra hytter var lågt belägna som motorer och propellrar höll oss vakna en stor del av natten, men vad gör det när vår resa var en riktig fullträff.

Alla nöjda och glada och väl hemma i Köping väntade valborgsmässoafton som var och en fick fira.

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus

 

 

40 år i SPF Seniorerna Falun – vilken fest!

$
0
0

”Det är tack vare er, de insatser som ni medlemmar gör för föreningen som den kan fortsätta att utvecklas”, sade SPF Seniorerna Faluns ordförande Anders Sätterberg när han hälsade alla välkomna till jubileumsfesten i Dalasalen den 4 maj.

Och Daladistriktets ordförande Lennart Nilsson, som uppvaktade med blomma och diplom, ville också hylla föreningen: Ni är en av de största och mest livaktiga föreningarna i landet; dessutom en mycket modern förening genom att ni har decentraliserat ut verksamheten på olika kommittéer.Alla trivdes och lät sig väl smaka av maten: en buffé med lax-, kyckling- och fläskfilé och olika tillbehör.Som underhållare hade ingen mindre än falusonen Janne Åström engagerats, som många nyligen hade sett i musikalen Sweeney Todd. Han hade sällskap på scenen av Copperhats. De bjöd på ett generöst program med ”generationsanpassad” musik av bland andra Cornelis Vreeswijk, Tom Petty, Beatles, David Bowie. Kvällen avslutades med dans till Stig Linds Little Big Band.

Klicka här för fler bilder.

Text: Margareta Nissby Foto: Bo Bävertoft

Nostalgi för 50-talet – show för SPF Seniorerna Faluns 40 år

$
0
0

En dryg timmes 50-talsnostalgi blev inledningen på vårt 40-årsfirande den 4 maj.

Drygt 170 personer hade samlats i Kulturhuset tio14 för att se och lyssna till underhållaren Björn Hemstad, ursprungligen från Särna men numera bosatt i Rönninge söder om Stockholm.

Björn Hemstad har satt ihop en rad shower med sitt enmansband, allt inspelat i förväg och alla instrument spelade av honom själv. Den vi fick se och höra heter Gobitar på nytt sätt. Björn Hemstad sjunger till den inspelade musiken och samtidigt löper bildspelet på en skärm bakom oss.

– Jag fick tid över när jag blev pensionär, berättade han, så då satte jag ihop min ”orkester”. De jag vänder mig till är rock-och-rollgenerationen.

Och det är vi det. Det vi fick se och höra var riktigt gamla godingar som på 50-talet framfördes av Fats Domino och Connie Francis – och på svenska av Lill-Babs och Siw Malmkvist – och förstås av Elvis Presley, bland andra.

Mellan sångerna påminde Björn Hemstad om saker vi nästan glömt från 50-talet; filmisarna, jukeboxen, hur viktigt det var att fylla 15, det vill säga ”moppe”, om killarnas brylcreme och tjejernas tuperade hår à la Farah Diba.

Allt under det att bildspelet bakom honom visade bilder på de unga Lill-Babs och Siw Malmkvist, på lika unga Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor och James Dean. Han påminde oss om tiden före Melodiradion, som infördes 1961, när den spännande musiken kom från Radio Luxemburg, eller piratskeppen Radio Syd och Radio Nord. Och den enda TV-kanalen som samlade alla till Hylands Hörna, Perry Mason eller Lucy Show, eller Sportspegeln där Sixten Jernberg stakade mot seger i röd mössa. Och om raggarna och deras bilar. Och mycket annat, som vi som var med då log igenkännande åt.

Text och foto: Inger Söderlund

Vår- och sommarblommor på Öland med SPF Seniorerna Finspång 7 – 8 maj 2019

$
0
0

Tisdagen den 7 maj träffades 15 medlemmar från SPF Finspång utanför Ölands Folkhögskola för att under två dagar tillsammans hitta och studera vårblommor på Öland.
Ledare var Arne och Githa Dagmalm.

Öland brukar kallas ”solens och vindarnas ö”. Den här dagen kände vi av vindarna. En iskall nordostlig storm gjorde att vi hade klätt oss i täckjackor, långkalsonger, mössor och vantar.

Färden styrdes söderut efter västra kusten med utsikt över Kalmar sund. Målet för första stoppet var stora alvaret vid Eriksöre. Ett glatt gäng trasslade sig ut ur bilarna för att leta efter orkidéer. Här bland enbuskarna fanns mängder av St Pers nycklar, Göknycklar och Adam och Eva. Vi kröp på marken för att fotografera och för att lära oss de speciella kännetecken som karaktäriserade de olika arterna. Kylan och de kalla vindarna glömdes fullständigt bort.

Längre ner utefter kusten hade turen kommit till sipporna. Blåsippor och vitsippor var nästan utblommade, men gulsippor fanns i överflöd i de vackra hasseldungarna. Vi lärde oss att skilja på fältsippa och backsippa. Den underbart vackra, rosa mosippan hittade vi i tallskogen nedanför landborgen.

I Nunnedalen, som ligger mellan Vickleby och Resmo, hade vi turen att få se Hålnunneört – en relativt sällsynt blomma, som finns i en rosa och en vit variant. Marken i den härliga, men svårtillgängliga dalen var täckt med nunneört, gulsippor, gullvivor, violer och många andra arter.

Längst ned på södra udden i Ottenby intogs lunchen. Här stormade det ordentligt, men vi kunde glädja oss åt att de mörkblå och svarta regnmolnen höll till över fastlandet, så vi klarade oss undan regnet. Inte så många blommor, men desto fler fåglar, får, lamm, kor och till och med sälar fanns att beskåda.

Det finns nästan inte ord att beskriva skönheten, som mötte oss vid strandängen i Mörbylilla. Jättebuketter av Våradonis ”Arontorpsrosen” och gullvivor bildade förgrund till det blå vattnet i Kalmarsund och i bakgrunden fanns de vindpinade och starkt lutande tallarna.

På östra sidan vid Seby ängar kunde vi njuta av orkidéer, gullvivor, sjungande storspov, ljungpipare och lärkor. Utsikten över det oändliga blå havet och horisonten var otroligt fantastisk.

Dag två sken solen. Vi ägnade den här dagen åt kortare och längre vandringar.

Först tog vi oss till Arontorpsängen, känd från Karlfeldts dikt ”Vid Färjestaden” med strofen
”I Arontorp där blommar en ros” .
Här fanns utöver våradonis, gullvivor, violer, gökärt, hasselbuskar, stora ekar och naturligtvis massor av blommande slånbärsbuskar.

Vid Skarpa Alby företog vi en långvandring på det karga alvaret med kalkstenshällar. Här kunde man finna flera fina exemplar av den lilla ljusblå bergskrabban, som i Skandinavien endast förkommer på södra Öland och på norra och mellersta Gotland.

På eftermiddagen vandrade vi i naturreservatet Halltorps hage. Här finns en av Nordeuropas värdefullaste ädellövskogar. Området hör till landets artrikaste. De jättestora tusenåriga ekarna är livsmiljö för stor ekbock, ekoxe och läderbagge. De gamla lövängarna användes till bete och vinterfoder åt kreaturen. Idag röjs och betas stora delar av reservatet.

Vår resa avlutades med en samling i solen invid ett stort område av St Persnycklar innehållande även den mer sällsynta vita varianten av denna art.

Två helt underbara dagar med vårblommor, en vacker natur och trevlig samvaro.

Ett stort tack till våra kunniga och fantastiska ledare, ölandsexperterna Arne och Githa!

Text & Bild: Gudrun Dorell

Viewing all 1270 articles
Browse latest View live