Quantcast
Channel: Landet runt arkiv - Senioren
Viewing all 1270 articles
Browse latest View live

SPF Seniorerna Finspång´s resa till Stadshuset & Nationalmuseum Stockholm

$
0
0

Den 5 mars och 12 mars gick resan till huvudstaden och väntade en guidad tur i stadshuset med Linnea Sallay, mezzosopran och violinist. Denna resa blev intressant för många av våra medlemmar, det blev två busslaster med 45 personer i varje buss! Linnea visade oss runt i stadshuset och med en energisk och intressant berättelse om varje del av stadshuset flög tiden fram. Lunch intogs i stadshuskällaren efter ca 1,5 timmes guidning där vi förutom god mat också fick flera musikstycken till livs. Linnea spelade violin och sjöng efter lunchen och berättade om stadshusets invignings meny såg ut. Efter detta så förflyttade vi oss till Nationalmuseum för ett par timmars strövtåg bland konstverken. Vid 18-tiden vände vi hemåt med sinnena fyllda av upplevelser.


SPF Seniorerna Finspång´s sånggrupp

$
0
0

SPF Seniorerna Finspångs Sånggrupp besökte 6 mars Hårstorpsgårdens Vårdboende i Finspång. Under ca en timme underhöll nio damer ca 20-tal boende med sång och musik. Ackompanjerad av Aina Sundqvist på cittra sjöng gruppen sånger med tema vår.  Sånger som framfördes var bland annat Ja det är våren, Blåsippan ute i backarna står, Sov du lilla videung och Jag tror på sommaren. De som lyssnade uppmanades att sjung med och det vara många som kunde texterna till sångerna eller nynnade med i musiken. En uppskattad musikstund både av de boende och Sånggruppen. Sånggruppen kommer också att besöka Tegelbacken den 20 mars och Betaren 3 april.

Text & Bild: Iréne Andersson

Tandhälsa för äldre

$
0
0

Ordförande Monika Andersson hälsade drygt 90 SPF Seniorer och då särskilt dagens gäst bedömningstandläkare Hans Flodin välkommen till senaste månadsträffen i Bjurholm.  Flodin undervisar på tandläkarhögskolan och arbetar som sjukhustandläkare, de första 20 åren i Lycksele och senaste 20 åren i kustlandet.

Flodin brinner för tandvård och munhälsa för ålderserfarna och patienter med särskilda behov men också för barntandvård och behov av nödvändig tandhälsa. Vissa sjukdomar ställer särskilda krav på tandvård och munhälsa samtidigt som dåliga tänder bidrar till sjukdomar och ohälsa.  Flodin menar att friska tänder och munhåla är en förutsättning för bra nutrition och bra självkänsla. Processad mat tappar näringsvärde och upplevelsen av ett socialt liv. Att tugga maten är viktigt. Flodin poängterar vikten av att regelbundet besöka tandläkare för att kunna behålla sina tänder.  Alla medborgare blir kallade vilket belyser hur viktigt det är med tandvård och munhälsa. Flodin informerade om de åtta olika tandvårdsstöd som finns i dag.

1971 saknade 57 % av 65-plusarna egna tänder jämfört med någon enstaka procent idag. Förr i världen hände det att konfirmander fick tandproteser i gåva. Vanligt var också att männen under värnplikten passade på att låta dra ut sina tänder och sätta in protes.

Det doftade ljuvligt från köket.  Sture Eriksson basade för ett gäng herrar som gräddade våfflor som serverades med vispgrädde och sylt. Lotter såldes och husbandet underhöll med kända melodier i pauserna. Monika avslutade den trevliga träffen med att tacka Hans Flodin, herrarna i köket, husbandet samt övriga medverkande.

Aina Nygren
SPF Seniorerna Bjurholm

 

I huvudet på en korsordskonsturktör

$
0
0

”I huvudet på en korsordskonstruktör” var rubriken på SPF Seniorerna Köpingshus torsdagsmöte. Mats Åberg från Falun som till professionen är kyrkomusiker, organist och körledare var den som berättade om hur man konstruerar.

Mats började sin konstruktörsbana när han åkte tåg med SJ. Tågtidningens korsord var mycket dåligt så han började göra egna. Och på den vägen är det. Han konstruerar bl.a. Svenska Dagbladets söndagskorsord sedan 1991, korsord, ordflätor, 10-frågor i Hemmets veckotidning och profilkorsord med berömda dalkullor och masar i Dalademokraten.

Det finns ett antal typer av korsord som exempel ordflätor, bildkorsord, krypto och datakryss.

Ett bra korsord skall vara utmanande, lärorikt och klurigt. Mats tog några exempel: Skådas i skyn = fläskkotlett, långa ord: skulle Esau ha behövt = hårborttagningsmedel.

Som konstruktör behöver man ett stort ordförråd, blick för ord och bokstäver. Hjälpmedel är bl.a. Svenska Akademins ordlista, baklängan och förkortningslexikon.

Som korsordslösare är det viktigt att man hittar ”sin” nivå och utvecklas från den. Det är också bra att använda lexikon vid lösandet. Det är dessutom lärande och utvecklande. En del korsordslösare säger att ett bra korsord skall ta minst tre dagar att lösa!

Åhörarna verkade uppskatta lektionen mycket av applåderna att döma.

Avslutningsvis fikade vi, fick lite information och ett antal gick hem med fina lotterivinster.

Leif Hoffstedt
SPF Seniorerna Köpingshus

 

HLR-utbildning

$
0
0

Frejas styrelse och revisorer på HLR-utbildning. Peter Helsinger på föreningen Hjärt-och lungsjuka i Sundsvall gav oss en värdefull repetition i hur vi ska agera i en akut situation. Säker plats, kontroll av medvetande, kolla andning, ring 112. 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Starta hjärtstartaren! En intressant och mycket nyttig kunskap! Tack till Peter Helsinger!

Maj-Britt Ericson,
SPF Freja Sundsvall

KGK-1 inom SPF Seniorerna Falun på besök hos Tiskens Vänner

$
0
0

Gamla arbetskamrater som har vuxit upp i Falun brukar, med en nostalgiskt drömmande blick, berätta om hur de i sin ungdom åkte ångbåt över Tisken, från ångbåtskajen (nuvarande Tisken-parkeringen) till Folkets Park på Kvarnberget. Kanske hade det gått fortare att gå ”runt” Tisken än att åka ångbåt men jag kan förstå att det var en speciell känsla att kunna åka ångbåt, det förstärkte nog ytterligare romantiken (som man hoppades skulle finnas efter dansen).

Det var med sådana tankar i huvudet som vi inom KGK-1 den 19 mars samlades för att lyssna på Roberth Klarquist, sedan i somras ordförande för föreningen Tiskens Vänner. (Klicka här för att läsa deras jubileumsskrift vid 15-årsjubileet 2014).

Men det var inte nostalgi som Roberth pratade om utan om miljöföroreningar och vad man kan göra för att reducera dem. Om du ändå är intresserad av sjöfart på Runn och Tisken i gamla tider kan du läsa om det i Tidskrift för Sjöväsendet 1963:9, klicka här. Vet du inte vad KGK är, klicka här.

När föreningen Tiskens Vänner en gång bildades var målsättningen att åstadkomma en klar vattenspegel i sjön och att återskapa den sluss som på 1970-talet revs ut och ersattes av den nuvarande överfallsdammen så att man därigenom med fritidsbåtar skulle kunna ta sig ända upp till stadens centrum. Om det var tack vare föreningens påverkan eller ej, men 2007 vidtogs vissa åtgärder, nämligen att under vintern bottenfrysa sjön för att förhindra tillväxten av den löktåg som bredde ut sig alltmer och gjorde att sjön på eftersommaren mer såg ut som en äng än en sjö. Projektet hade viss framgång.

Samtidigt gjorde konsultföretaget GVT, Grundvattenteknik, en utredning som redovisade olika förslag till åtgärder. Ett av dem var att suga bort avlagringarna till två meters djup och transportera dem till ett inhägnat område i Främbyviken. Kostnaden angavs till 300 Mkr. Ett annat alternativ var att muddra en 70 meter bred ränna längs Strandvägen, där det redan nu finns en ränna med cirka 2 meters djup.

Men kostnaden och risken för att det skulle bli väldigt stora utsläpp i samband med åtgärderna avskräckte och inställningen att ”det är bäst att låta skiten ligga där den ligger och inte röra i det” blev förhärskande.

Den linje som föreningen nu driver handlar mindre om att ”göra Tisken mysig” och mer om att vi måste ta vårt ansvar för den tickande miljöbomb som avlagringarna innebär.Det som Robert poängterade var att ”Falun är inte unikt”, det finns andra sjöar där man har åtgärdat liknande problem, bland annat sjön Gallträsk i staden Grankulla i Finland. Den metod som man tillämpat där, och i ett nedlagt dagbrott efter en gruvkonkurs i Lappland, är att suga upp slammet i något som kallas ”geotub”. Efter drygt ett halvår i tuben (och med tillsats av någon kemikalie?) har rent vatten sipprat ut genom tuben och återstoden, cirka 10% av det man sög upp, kan hanteras.

Det finns alltså tekniska metoder, var alltså Roberths budskap. Och det finns pengar i form av statsbidrag från Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Nettokostnaden för Falu kommun skulle stanna på cirka 20 miljoner kr.

En åtgärd för att minska den fortsatta tillförseln av förorenat vatten från gruvan skulle vara att leda om vattnet från Vällan och Önsbacksdammen så att det, innan det hamnar i gruvan och blir förorenat, i stället leds via Norsbobäcken till sjön Liljan. Sedan medeltiden har man ju lett vatten långväga ifrån till gruvan för att nyttja i gruvverksamheten, nu kan det vara dags att ändra på det.

Hur ser då Roberth på den politiska viljan att överhuvudtaget vilja göra något? Det har börjat hända saker, menar han. Den politiker, som har varit mest engagerad i frågan, är Katarina Gustafsson inom KD, de flesta av övriga partier har börjat visa visst intresse.

Sammanfattningsvis är Roberth ”försiktigt optimistisk” och betonar att politikerna nu börjar förstå att det handlar om en miljöfråga, inte om att ”göra det vackert” (även om det senare inte är en nackdel).

Och hela hans föreläsning/berättelse var synnerligen intressant.

Vill du ändå vara lite nostalgisk, klicka här för några bilder på hur slussen såg ut innan den revs ut.

Bo Bävertoft

Rätt kost för hjärnan i Skurup

$
0
0

– Var rädd om era hjärnor! Den uppmaningen fick besökarna på SPF Skurups månadsmöte den 20 mars.
Det goda rådet levererades av vetenskaplig expertis på området, professor Charlotte Erlanson-Albertsson från Lunds Universitet. Hon har ägnat sitt yrkesliv åt att forska om matens betydelse för vår hälsa.

Hjärnan är vårt mest energikrävande organ och i takt med åldrandet blir hjärnan mera sårbar. Maten är viktig om man vill bevara kropp och knopp friska långt upp i åren.

Enligt matprofessorn är frukt och bär viktiga byggstenar. Tre olika från den gruppen och gärna i tre olika färger varje dag är hennes recept. Den ena får gärna vara saften från en citron. Det är en hälsokur som varmt rekommenderades av vetenskapen.

Nästa måste är fiberrika spannmål, det är bra för bakteriefloran, och det tredje grönsaker. Gröna grönsaker är mumma för vårt välmående. I gula och röda grönsaker finns karotenoider som visat sig skydda mot många sjukdomar. Man har till exempel upptäckt att alzheimersjuka har lägre värden än friska av B-carotenoid. En kokt morot varje dag, är professorns recept.

Fisk minst tre gånger i veckan ger oss nyttigt omega 3-fett och nötter och mandlar är också bra mat för hjärnan.

Slutligen slog hon ett slag för baljväxterna. Baskost förr i tiden när vi ofta åt bruna bönor och ärtsoppa, satta på undantag idag. Dessa och rotfrukter skulle vi må bra av att äta mera av.

Ett varningens finger höjdes för mjölk och rött kött. Hellre yoghurt som innehåller nyttiga bakterier än ren mjölk och köttet ska kombineras med mycket grönsaker.

Kaffe och te får vi gärna dricka. Kaffe skyddar mot inflammationer och te är bra för blodcirkulationen.

Det var ett informationsrikt möte den här gången. Skånetrafiken besökte oss för att informera om det nya biljettsystem som börjar gälla 19 december.

Idag finns cirka 200 olika trafikzoner och ett otal antal biljettpriser. I framtiden kommer det bara finns tre zoner: liten, mellan och stor där stor är dyrast och gäller hela Skåne.

Idag kan man ladda sitt jojokort med reskassa och åka för de pengarna. I det nya systemet kan du betala med ett nytt kort som är knutet till ditt bankkort eller till ett faktureringssystem. Det kortet ersätter dagens jojokort. Det går också att lösa biljetten direkt med det egna bankkortet eller via den app som Skånetrafiken har börjat lansera.

Det nya rabattsystemet omfattar barn och studenter, men åker man flera samtidigt ska man få 25 procents rabatt.

Som vanligt informerades om föreningens olika aktiviteter. Fler deltagare till priffe och canasta efterlystes. Kurs utlovades för den som inte behärskar dessa ädla spel.

Golfen börjar 15 april i Abbekås, 16 maj går en golfresa till Polen och 28 maj hålls distriktsmästerskap hos Sofiedals GK i Malmö.

11 april åker vi till Uppåkra och utgrävningen av järnåldersbosättningen där. Vi hinner också med ett besök på leksaksmuseet i Eslöv. 2 maj åker vi till tyska Celle och den 19 juni går resa nummer två till Absolut vodka i Åhus.

Föreningens traditionella kyrksöndag förläggs i år till Slimminge den 19 maj. Kroppen behöver inte bara mat utan också motion. Föreningen erbjuder bland annat zumba, qigong, Friskis och svettis, naturvandringar, boule och styrketräning. Dansar gör vi i Skurups Folkets Park 24 april till Ingvar Fahsts duo. Till hösten startar en kurs i linedance.

Liksom i fjol ordnar föreningen en trafikdag med möjlighet att fräscha upp trafikkunskaperna. Start och mål i Svaneholm 25 april.

Nyttig matlagning är en ny kurs som vi startar 26 april. Det blir en heldagskurs med tonvikt på vegetarisk matlagning. Ny är också cirkeln i mytologi som börjar 6 maj och hålls hos hemma hos ledaren Olaf Damgaard i hans fantasieggande trädgård i Lindby.

Mera information om våra olika aktiviteter finns på hemsidan spf.se/skurup

Som vanligt underhöll kören med sång och musik.

Text och foto: Lena Persson

Dubbelt upp vid studiebesök på Falu Rådhus

$
0
0

Alla falubor känner naturligtvis igen stadens rådhus där det ligger vid Stora Torget. Men alla har antagligen inte varit inne i det och sett hur det ser ut där. Det fick som resultat att när SPF Seniorerna Faluns programkommitté bjöd in till ett studiebesök och visning den 22 mars fick de omedelbart dubblera visningarna eftersom intresset var så stort.

Vår guide i huset var Karl-Erik Pettersson, före detta kommunstyrelsens ordförande. Han lät oss först komma in i den s k rådhussalen där han gav lite historik om huset. Falun blev ju stad 1641 under drottning Kristinas regering (egentligen under förmyndarregeringen ledd av Axel Oxenstierna) och hon tyckte att staden skulle ha ett ansenligt hus. Det byggdes men hade från början bara en våning och användes i första hand som kornbod. Redan på den tiden var det viktigt att försäkra sig om att det fanns mat för befolkningen – en fråga som just i dessa dagar återigen har blivit aktuell, hur får vi mat om en kris inträffar?

En ombyggnad gjordes med invigning 1766, invigt med pompa och ståt och kanonsalut eftersom det även var kronprinsens, den blivande Gustaf III:s förlovningsdag. Sedan dess har huset använts till väldigt olika ändamål, sammanträdeslokal för magistraten, häkte m m – nu används det i huvudsak för kommunens administration med tjänsterum för ledande politiker och tjänstemän.

Sedan förflyttade vi oss till den andra stora salen, sessionssalen, som nu används som sammanträdesrum för kommunstyrelsens 15 ledamöter. Det är alltså här som kloka och okloka beslut rörande kommunen fattas, i varje fall när det gäller den formella delen, i verkligheten är väl beslutsfattandet väl förberett innan frågorna kommer hit.

Väggarna i salen pryds av ett antal tavlor varav den största naturligtvis avbildar drottning Kristina. Men tavlan ägs inte av Falu kommun utan staden/kommunen arrenderar den av Nationalmuséum – och betalar varje år en arrendeavgift!

På motsatta väggen hänger en målning av Zorn. Den hängde tidigare i kommundirektörens rum men med tanke på att det var en Zorn deponerades den hos Dalarnas Muséum för att den skulle vara mer tillgänglig för allmänheten att beskåda. När kommunen insåg att tavlan på muséet hade blivit ställd i ett förråd hämtade man tillbaks den och hängde den på dess nuvarande plats.

Vi fick rådet att, om vi tycker att den hänger något snett, inte försöka rätta till det. En person, som höll ett anförande i salen (jag tror att det var Örjan Hamrin) hade noterat att den hängde litet snett och medan han fortsatte att prata gick han bort och rättade till tavlan – varpå larmet gick! Örjan fortsatte dock att prata.

Bredvid Zorn-tavlan hänger ett porträtt av Ehrenfried Billengren, legendarisk kommunstyrelseordförande vid förra sekelskiftet. Det var han som energiskt motsatte sig byggandet av det stora badhuset, som nu är rivet, med motiveringen att ”jag badar inte”. Och det var uppenbart sant för kvinnor som dansade med honom klagade på att han luktade illa.

Av tradition har alla stadsfullmäktigeordföranden/kommunfullmäktigeordföranden portträtterats när de har avgått, förr genom en oljemålning, numera av kostnadsskäl genom fotografi. Den siste som blev avmålad var Olof Hillner, vars båda döttrar var med på studiebesöket.

Klicka här för fler bilder.

Text Bo Bävertoft, foto Maria Bjerneby Häll


SPF-seniorer besökte Museum och provade öl

$
0
0

En riktig vårdag med strålande solsken men ännu ganska mycket snö på marken, den 19 mars, begav sig ett gäng SPF:are från SPF Seniorerna Falun iväg med buss för att först besöka Mentalvårdsmuseet i Säter och därefter fortsätta till Oppigårds bryggeri (strax utanför Hedemora) för ölprovning och middag.

Vi hade tur i Säter för trots beställd visning sedan länge var det ingen som öppnade när vi ringde på. Efter många signaler öppnade till slut en förvånad man och det visade sig att planeringen hos dem missat så ingen på museet visste att vi skulle komma. Trots detta missöde fick vi en mycket bra presentation av Säters sjukhus och utvecklingen av psykvården i Sverige.En statistisk undersökning från 1902 pekade på att flera län däribland Kopparbergs län var hårdast drabbad av sinnessjukdom samt sinnesslöhet och att hospital borde inrättas i närheten av dessa län. Staten beslöt då att bygga ett Hospital i Säter bla beroende på ett naturskönt läge där patienterna kunde få lugn och ro. Anläggningen öppnades 1912 och var då ett av Sveriges största och modernaste mentalsjukhus med 37 byggnader varav 20 vårdanläggningar med plats för 830 patienter. Antalet anställda uppgick till 200.Behandling skulle ske med så lite tvångsåtgärder som möjligt och man byggde därför olika paviljonger vilket skulle ge mycket frihet. Dock inrättades två speciella slutna paviljonger för patienter med allvarlig aggression och självskadebeteende. Avdelningarna var ökända för sin lyhördhet och höga ljudvolymer.

Under femtiotalet inträffade det som blev början till slutet för mentalsjukhuseran i Sverige och resten av västvärlden. Då introducerades nämligen den moderna psykofarmakan, Hibernal som började säljas 1952 och kom att revolutionera behandlingen av psykotiska tillstånd. Man kunde nu börja skriva ut patienter efter decenniers sjukhusvård.

På smala slingrande vägar tog vi oss sedan till Oppigårds bryggeri där Sylvia Falkeström väntade på oss. Ölprovningen började direkt och efter en fantastiskt god måltid, med ölmarinerad kyckling och portersteak, potatisgratäng, sallad och öl, berättade Sylvia om bryggeriet.

Det hela började som ett hobbyprojekt i en smedja. Flera mindre byggnader uppfördes och 2004 kom produktionen igång. Produktionen har ökat kraftigt och idag är årsproduktionen över 2 milj liter. Ett nytt bryggeri började byggas 2014 och stod klart 2017. Antalet anställda har vuxit till 21 st.

Oppigårds har idag 10 ”fasta” ölsorter året om i sitt sortiment som tillfälligt kompletteras, typ påsköl till påsk. Ölet bryggs i satser om 8.000 liter. Oftast bryggs tre satser till samma jästtank, där ölet jäser i fyra till sju dagar. Därefter kyls ölet ner till minus en grad under några veckor innan det filtreras och buteljeras.

För att brygga öl behöves: malt, humle och vatten. Malten framställs av korn, vete, råg och havre. Kornmalt är vanligast. All malt köps från svenska företag. Samma malt används till både whiskey och ölframställning. Humlen kräver lång mognadssäsong och köps från varmare länder. Vatten har man själv och kvaliteten på vattnet är mycket bra och har stor betydelse för ölets smak. Tillverkningsprocessen består av: krossning mäskning och lakning, kokning o kylning, jäsning o lagring, filtrering och slutligen buteljering och fatfyllning.

Besöket avslutades med ett stopp vid nya bryggeriet. Mätta och belåtna  återvände vi till Falun.

Klicka här för fler bilder.

Per Börjesson

Ryska Nationalbaletten på Cirkus

$
0
0

Ryska Nationalbaletten från Moskva gästspelade i mars på Cirkus i Stockholm med baletten Svansjön, tidernas mest populära balettklassiker med musik av Tjajkovskij.

SPF Seniorerna Falun hade lyckats komma över 45 biljetter, och vi som hade turen att vara med fick uppleva en överdådig fest för ögat och örat, även om musiken inte framfördes av en levande orkester utan var förinspelad.Svansjön hade urpremiär i Moskva 1877. Den handlar om striden mellan kärleken och ondskan, personifierade av en prins, som förälskar sig i en vacker svan, och en ond trollkarl. Lyckligt eller olyckligt slut, var frågan. Bådadera har förekommit genom tiderna. Den här föreställningen utmynnade i ett lyckligt slut, vilket lär vara i enlighet med den ursprungliga versionen.Före resan hade några av oss deltagit i en förhandsträff för att få veta mer om balettens innehåll, dansarnas villkor, koreografen, regissören och Tjajkovskis musik.

Kvällen inleddes med middag i festvåningen på Cirkus Restaurang. Menyn bestod av förrätt (Toast med varmrökt lax, citron, gräslökskräm, picklad gurka och örtsallad), varmrätt (Pepparstekt kalventrecôte med parmesan- och örtgratinerad potatisrulle, marsalasås samt sockerärtssallad), kaffe/the och en liten tryffel, allt i generöst tilltagna portioner.

En vårresa? Nja, trots vårdagsjämningstider och trots alla svanar på väg norrut som syntes på åkrarna var det snarare en vinterresa i snöyra. Men på hemvägen hade busvädret upphört.

Klicka här för fler bilder.

Text: Margareta Nissby Foto: Maria Bjerneby Häll

SPF Seniorerna Faluns skidutflykter är avslutade för säsongen

$
0
0

Vi hade en underbar utflykt förra tisdagen den 19 mars till Gyllbergen. Vi avslutar med den i minnet. Det skulle nog gå att fortsätta, men isigt och nu har det blåst ner barr och kvistar också.

Vi har haft flera riktigt fina utflykter den här säsongen. Vi började vid Stångtjärn och hade tur så vi kunde fika inne i stugan, när vi var så många. Sedan har vi varit vid Karlsbyhedens Folkets hus, Pumpen i Hosjö och tre gånger i Sörskog innan vi avslutade med Gyllbergen. Vi har varit mellan 13 och 20 åkare vid dessa tillfällen.

Dessutom åkte vi i Vasaloppsspåret tisdagen för Vasaloppsveckan. Under den veckan åkte vi StafettVasan med två lag, som i stort sett följdes åt till Hökberg, innan första lagets kanon, Calle Bergström, åkte från andra laget med en halvtimme. Det var ju bra att han åkte sista sträckan, så lagen kunde hålla ihop så länge.

Totalt har 46 personer deltagit i skidutflykterna. 141 ”skidutflykter” har det blivit sammanlagt i vinter. Förra året var det 163, men då var det tre tillfällen i december, medan i år började vi först den 15 januari. Den flitigaste deltagaren har varit Lars Tysk, som varit med vid 8 av de 9 tillfällena. Han har varit med från första säsongen 2012, och alltid tillhört de flitigaste.Nu tar jag semester och tackar er alla för underbart sällskap under denna vinter. Jag kommer tillbaka med nya långvandringar i början på november. Det finns några förslag till vandringar, men goda förslag är alltid välkomna.Mats Hiertner

SPF Seniorerna Finspång’s månadsmöte 25 mars

$
0
0

SPF Seniorerna Finspång har haft månadsmöte i Missionskyrkans lokaler i Finspång. Dagens
möte samlade 130 medlemmar. Ordförande Susanne Degerstedt hälsade välkomna och
introducerade dagens gäst juristen Cecilia Anderberg. Temat för dagen var Framtidsfullmakt
och Cecilia Anderberg informerade om de olika ekonomiska möjligheter som idag finns för
att tryggt kunna en framtida förändrad situation. Kanske känner man oro för att inte kunna
sköta sina personliga och ekonomiska ärenden på egen hand.
Vidare lämnades dagsaktuell information från Kommunala Pensionärsrådet (KPR) av Inger
Arvidsson samt från Regionala Pensionärsrådet (RPG) av Kerstin Strand.
Eftermiddagen avslutades med sedvanliga lotterier samt eftermiddagskaffe, som idag var
förstärkt med smörgås och liten semla.
Nästa månadsmöte är den 29 april då Eva Granlund från Vadstena kåserar på temat
Flockdjuret människan.

En toppendag i Västerås

$
0
0

Våra reseansvariga Karl Beijbom och Kent Hahre fick rätt, rubriken passade helt. Det blev en toppendag, som inleddes med ett mycket bra besök på VLT, där vi fick spännande och intressant information om tidningsutvecklingen i USA och här i Sverige. Erik Jersenius, kulturredaktör, inledde med att berätta om nyhetstidningens död och hur det påverkar oss. Det finns färre granskande ögon, medborgarna blir mindre kunniga och när offentligen försvagas upphör demokratin att fungera. Den svenska pressen drabbas av Google och Facebook.

Matilda Molander målade upp en dyster bild av nuläget. Tidningarna startades en gång i tiden av politiskt medvetna och idealistiska personer där samma synsätt fanns i styrelserna och även i beslutsunderlaget. Nu ser det annorlunda ut, ledarskribenten ska välja väg och granska för att det ska kunna bli en politisk förändring.

Besöket på VLT avslutades med att chefredaktören Daniel Nordström talade om då – nu – framtiden. Det har varit en mobil revolution mellan 2005 och 2013, som har gått från en tidnings- och TV tablå till att man kan välja själva när och var man vill se och läsa något i media. Tidningen har multireportrar som gör allt dygnet runt. Sociala medier har ingen ansvarig utgivare som tidningarna har, så det gäller att vara källkritisk.

Företaget som i veckan blev en del av Bonnier News ser positivt på detta.

Nästa besök på vår toppendag i Västerås blev ett besök på slottet, där vi togs emot och guidades runt i representationsvåningen av landshövdingen Minoo Ahktarzand. Vi blev mottagna i stora salen med porträtt av Gustav III och även en byst av honom och på golvet ligger en äkta indisk matta på 74 kvm som fick tas in fönstervägen! Hon berättade om de olika rummens funktion och hur de används. Många av rummen har hon själv sett till att de fått mer tidsenlig takarmatur och flera av konstverken har bytts ut. Det fanns tidigare inga porträtt av kvinnor – nu finns flera. Under den välsmakande lunchen berättade landshövdingen om sitt arbete som hon verkligen uppskattar och trivs med. Lunchen intogs i den stora matsalen som hade både en Vasadel och en Bernadottedel. I fönstren fanns alldeles nya vackra gardinarrangekörde Åkerlunds Buss oss till mang. Karl Beijbom tackade för maten och hennes gästfrihet. Slutligen.

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus Köping

 

 

Robotar i vården – kan det vara nåt? Javisst

$
0
0

Föreningens ordförande, Veine Eliasson, inledde mötet med att deklamera en dikt om våren, vånda, vemod, vila o vågen och berättade att det händer mycket i samhället som berör oss seniorer.

SPF Seniorerna Köpingshus hade bjudit in Christine Gustafsson, legitimerad sjuksköterska och medicine doktor i gerontologi, från Mälardalens högskola där hon arbetat inom hälso- och välfärdsteknik, äldres hälsa och välfärd samt en av skaparna av robotkatten Justo-Cat. Hennes arbete med ny teknik mm påbörjades för nästan 10 år sedan.

Mycket av tekniken som finns är bra, men vi behöver vara sunt skeptiska. Det går att utveckla våra smart-phoner, trådlösa strömbrytare, alarm som vi tycker är självklara. Samhällsdebatten tar upp frågorna, gör oss ibland osäkra och debatten är inte alltid seriös. Viktigt att fråga dem som har behoven och inte allmänt ”att äldre vill inte ha”

Befolkningsutveckling som numera liknar en överjäst muffins i stället för en pyramid gör att inom en 20-årsperiod kommer att fattas ca 65 000 personer inom äldreomsorgen. Då behöver vi tänka om nu, exempelvis behöver det vara en utbildad undersköterska som åker runt i bil och lämnar ut lunchlådor? Kan det ske med posten, drönare eller på annat sätt? Teknikutvecklingen går fort. Det tog 150 år för telefaxen att bli en produkt, mikrovågsugnen tog 30 -40 år, www tog 3 år, men Pokemon Go tog 19 dagar att nå ut i världen. Nu behövs behovsdriven utveckling, kan vara robotar som både ställer diagnos och behandlar. Redan idag finns robotkirurgi, utvecklingen går snabbt och vi behöver hänga med.

Christine Gustafsson tar upp ett exempel, en robotdusch, för många vill ju kunna duscha själva. Det finns redan men det som är svårare att robotisera är före och efter. Den som vill duscha behöver ofta hjälp innan med avklädning och efter också. Det är mera än bara teknik, men efter hennes anförande vara många av oss i salongen mer inställda på att den nya tekniken behövs och kan underlätta för äldre och ge oss stöd, service, oberoende mm. Men alltid behövs en organisation där vi tar hand om varandra. Antalet äldre ökar snabbt och med teknikhjälp med trygghet och säkerhet är att det kan frigöras personal som kan användas där de gör störst nytta. Här nämndes ett intressant projekt som genomförs i Holland med volontärer och en tidsbank, – arbetar du som volontär t.ex. 4 timmar har du ett tillgodo på 4 timmar när du kan behöva hjälp.

Leif Hoffstedt i programkommitténs avtackade vår föreläsare, därefter vidtog sedvanligt kaffe och mötet avslutades med lottdragning

 

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus

SPF Seniorerna Kiladalen. Vi har fågelskådat vid Skåra sjön i Stigtomta.

$
0
0

SPF Seniorerna Kiladalen

Vårens första fågelutflykt gick till Skåra, en underbar morgon med sol och mycket fåglar att se och höra. Några värda att nämna: ormvråk, sädgås, bläsgås, stjärtand, brun kärrhök och glada m.m. Kaffet smakade  underbart i morgonsolen.

Text och bild: Runa Fager


SPF Seniorerna Finspång på Norrköpings konstmuseum

$
0
0

Besök på Norrköpings konstmuseum 4 april 2019

Den 4 april reste ett tjugotal medlemmar från SPF Seniorerna Finspång till Norrköpings konstmuseum. Vi hade bokat en guidad visning av utställningen om Greta Knutson Tzara. Det blev en spännande och intressant upplevelse.
Guiden, intendent Helena Scragg, som (tillsammans med intendent Martin Sundberg) har arbetat med att ta fram forskning om Greta Knutssons liv och letat upp många av hennes verk från museer och privata samlingar, visade oss runt i lokalerna.
Det visade sig vara en fantastisk vandring genom Greta Knutsons liv och konst. Det finns både teckningar, målningar och skulpturer och även fotografier från olika tidpunkter i hennes liv.
Man kan inte riktigt förstå att denna konstnär har ”fallit i glömska”, som det står i museets beskrivning.
När vi bokade den här visningen i september 2018 visste vi inte mycket om utställningen. Men vi hade tur – i samband med starten och vernissagen den 23 mars har Norrköpings konstmuseum uppmärksammats bland annat i radio, TV och i ett stort reportage på DN:s kultursidor.
Guidningen var mycket fascinerande, och vi kan varmt rekommendera den här utställningen, just därför att man fick följa konstnärens liv, och hur hennes konst kom till i samklang med olika händelser och upplevelser.

Text: Gudrun Dorell

Bild: Anders Andersson

 

 

 

 

 

Mord och köttpaj! Och Janne Åström kommer till vår jubileumsfest!

$
0
0

Hur kan man komma på idén att göra en musikal om en barberare som skär halsen av sina kunder och överlåter kropparna till sin grannfru, som bakar köttpajer av dem? Ja, inte vet jag men Stephen Soundheim gjorde det tydligen.

Och uppenbarligen var det ett tema som lockar faluseniorer. För när SPF Seniorerna Faluns programkommitté bokade 40 biljetter till Dalateaterns och Dalasinfoniettans föreställning av Sweeney Todd blev platserna fullbokade samma dag som anmälningsformuläret öppnades. Varpå kommittén lyckades ordna ytterligare 40 biljetter som också gick åt.Kanske bidrog det att huvudrollen som Sweeney Todd spelades av falusonen Janne Åström som vi för några år sedan såg som Tevje i Spelman på taket här i stan.Innan vi gick in i salen och klättrade uppför den uppbyggda aluminiumläktaren (något svajig!) gav regissören Patrik Pettersson lite information om tillkomsten av föreställningen. Dalateatern är ju egentligen en ”talteater” och inte vana vid att ge musikaler. Men genom ett samarbete med Dalasinfoniettan har man lyckats med det. ”En utmaning” sa regissören.

Förberedelserna började redan för ett år sedan med audition för att hitta lämpliga skådespelare, planering av scenbygget och allt annat som hör till. För musikerna i Dalasinfoniettan räckte det med tre veckors repetitioner.

Någon regelrätt recension av föreställningen avstår jag från att ge, det överlåter jag till mer professionella kritiker i dagspressen – men de har gett fina omdömen. Och Janne Åström som Sweeney Todd var fantastiskt bra, både vad gäller sång och skådespel. Så det ska bli spännande att få lyssna på honom igen när SPF Seniorerna Falun har 40-års jubileumsfest!

Läs här om jubileumsfesten och anmäl dig här.

Klicka här för fler bilder.

Text Bo Bävertoft, foto Maria Bjerneby Häll.

SPF Seniorerna Finspång har varit hos F13’s Kamratförening på Bråvalla Norrköping.

$
0
0

Bråvalla flygflottilj var i drift åren 1943 till 1994, på dagen 50 år. F13’s Kamratförening vårdar och håller minnet vid liv hur flottiljen en gång fungerade. Flottiljen var ett fungerande samhälle i samhället innanför grindarna. Vi var ett 40-tal seniorer som fick en initierad guidning i utställningen av ett antal medlemmar ur F13’s Kamratförening. De var både fd piloter och underhållspersonal med mycket goda erfarenheter från flygflottiljen. Vi fick även en tur i en flygsimulator med start och landning på banorna. Vi fick även insikt i hur incidentberedskapen fungerade/fungerar och fick se en animerad film som visade hur det praktiskt gick/går till. Vid Bråvalla tjänstgjorde uppemot 40 000 personer, militärer, civilanställda och värnpliktiga.

 

Text & Bild: Lars Johansson

Seniorernas hus –äntligen!

$
0
0

Äntligen har vi kommit fram till en överenskommelse med kommunen om nya lokaler för vår verksamhet inom SPF Seniorerna Falun. Vi kommer därmed att lämna våra nuvarande lokaler på Trotzgatan. Vi ser att det kommer att skapa nya förutsättningar för oss att utveckla vår verksamhet ytterligare.

Samtidigt som vi nått denna överenskommelse har kommunen bjudit in pensionärsorganisationerna för en gemensam dialog om ett Seniorernas Hus där fokus skall ligga på verksamhetens innehåll samt ansvarsfördelningen mellan kommunen och pensionärsorganisationerna. Vi ser det som en spännande tid som ligger framför oss. Det finns flera exempel på utvecklade verksamheter på andra ställen i landet så vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt här i Falun.

Hoppas att den politiska viljan som visats så långt kommer att fortsatt hålla i sig när vi kommer till handling. Denna förhoppning gäller även frågan om Trygghetsboende.

Anders Sätterberg

Bilden: Veronica Zetterberg, ordförande för kommunstyrelsens serviceutskott och vår förenings ordförande Anders Sätterberg.

Allt friare och bättre med åren

$
0
0

Blå Brodöser startade 2009 som en studiecirkel i fritt broderi på initiativ av Siv Stenmalm.  Målgruppen var pensionärer anslutna till SPF Blåelden i Borgholm. Sedan dess har mycket hänt. Vänskapsband har knutits och för många kom det fria skapandet i gruppen att få en avgörande betydelse.

Några av oss hade vid starten viss erfarenhet av broderande och sömnad, andra var nybörjare.  Nytt för alla var utmaningen att lämna tidigare regler och ”måsten”. Vi uppmuntrades att skapa fritt. Ovant i början, men snart fångades alla av de oändliga möjligheter som ryms i så till synes enkla medel som nål, tråd och en tygbit.

Inte ens i vår vildaste fantasi hade vi trott att Blå brodöser skulle komma att bli kända och eftertraktade utställare. Men så blev det. Gruppens arbeten har visats i alla tänkbara utställningssammanhang – museer, konsthallar, gallerier, bibliotek, både på Öland och runt om i regionen. Vi har hunnit bli äldre, men i takt med framgångarna har friheten i uttrycket, konstnärligheten och självförtroendet stadigt vuxit.

Under våren firas de tio åren med en jubileumsutställning på Ölands Museum Himmelsberga. I Blå Brodösers trädgård visas ett hundratal verk med personliga tolkningar av tankar och drömmar kring alla som har att göra med trädgårdsliv och odlande.

Gun Frank, medlem i Blå Brodöser

 

Viewing all 1270 articles
Browse latest View live